Akadálymentesítik a hármas metrót

A felújítás alatt álló 3-as metróvonal húsz állomásából tizennyolc lesz akadálymentesen megközelíthető, a tervek szerint öt állomáson úgynevezett ferdepályás lifteket építenek. Az erről szóló megállapodást Tarlós István főpolgármester és Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke írta alá csütörtökön Budapesten.

 

A Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén jóváhagyott megállapodás értelmében várhatóan speciális ferdepályás kabinfelvonókkal oldják meg az akadálymentesítést az Arany János utca, a Ferenciek tere, a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Klinikák állomáson. Tarlós István a megállapodás aláírása előtt azt hangsúlyozta: a főváros számára ennél a beruházásnál is fontos az akadálymentesítés, hogy biztosítsák a mozgásukban korlátozottak tömegközlekedési járművek használatához való jogát és lehetőségét.

 
Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
A megállapodás lényege, hogy a már említett 12 állomáson felül a főváros további 6 állomáson – Dózsa György út, Arany János utca, Ferenciek tere, Kálvin tér, Corvin-negyed, Klinikák – vállal akadálymentesítést a rekonstrukciós projekten kívül, de azzal egy időben.

Mint ismertette, a Klinikák állomásnál a peronszint és a felszín között épülne úgynevezett ferdepályás felvonó, a becslések szerint nettó 640 millió forintból. A Corvin-negyednél a peronszint és az aluljárószint között ferdepályás felvonó, az aluljáró és a felszín között hagyományos felvonó épülne nettó 929 millió forintból.   

Kovács Ágnes kijelentette: a megállapodás megkötése mérföldkő a mozgássérültek számára. A közösségi közlekedés akadálymentes használata talán az egyik kulcs ahhoz, hogy az élet minden területe hozzáférhetővé váljon minden mozgássérült ember számára – mondta. A beruházás segít a mozgássérülteknek, az időseknek, a babakocsival és a nehéz csomaggal közlekedőknek egyaránt – tette hozzá.

 


Forrás: https://888.hu/article-akadalymentesitik-a-harmas-metrot

888.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn