?>

Sínen van a Budapest-Varsó gyorsvasút terve

A Budapest-Pozsony-Brünn-Varsó gyorsvasúti összeköttetés megteremtése a visegrádi négyek közös politikai akarata - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szlovákiai Csorbatón, miután a visegrádi négyek közlekedési ügyekért felelős minisztereivel tárgyalt hétfőn.

 

Azt a döntést hoztuk közösen, hogy a V4-ek fővárosai és nagyvárosai között egy gyorsvasúti összeköttetést hozunk létre Budapest-Pozsony-Brünn-Varsó útvonalon"

– mondta Szijjártó Péter, aki kijelentette, hogy a döntés mind a négy ország politikai akaratával találkozik. Hozzátette: már ezen a héten kiírják a közbeszerzési eljárást a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére, novemberben pedig összeül az a négyoldalú munkacsoport, amelynek az a feladata, hogy a megvalósítási tanulmányok alakítását a politikai döntések keretei között tartsa.

A magyar diplomácia vezetője elmondta: megközelítőleg fél évig tart, amíg a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére kiírt közbeszerzési eljárások lezajlanak, attól számítva pedig másfél-két évet vesz majd igénybe a szakmai munka.

Szerettük volna, ha ez gyorsabban megy, de a partnereink azt kérték, hogy ezt az időt hagyjuk meg, tekintettel a vasúti szakasz hosszára"

– fogalmazott, majd hozzátette, hogy politikai döntés született arról is, hogy a gyorsvasúti összeköttetés megteremtéséhez egy teljesen új, legalább óránkénti 250 kilométeres sebességet lehetővé tevő, kétvágányú vasúti pálya megépítése szükséges.

A tervek szerint a megépítendő új vonalon közlekedő gyorsvasúti szerelvények csak az érintett országok fővárosaiban, illetve Csehország esetében Brünnben állnak majd meg.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Érsek Árpád szlovák közlekedésügyi miniszter a visegrádi négyek közlekedésügyi kérdésekért felelős minisztereinek találkozóján a Magas-Tátrában fekvő Csorbatón 2018. október 1-jén.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Szijjártó Péter a projekt finanszírozására vonatkozó újságírói kérdésre elmondta: a hétfői találkozón részt vettek az Európai Beruházási Bank (EBB) képviselői is, akik érdeklődnek a projekt iránt. Megjegyezte, az EBB eddig is sok vasúti beruházást finanszírozott, ám ezeknek eddig csupán 14 százaléka volt közép-európai.

Itt az ideje, hogy Közép-Európa is jobban kihasználja az EBB vonatkozó forráslehívási lehetőségét, de látni kell, hogy itt nem támogatásról, hanem hitelről van szó, tehát abban maradtunk, hogy a pénzügyi források tekintetében a versenyt tekintjük irányadónak"

– közölte a külügyminiszter, aki szerint nemzetközi finanszírozási intézmények hitelajánlatait is megvizsgálják majd. Hozzátette: a projektet "tipikusan visegrádi" beruházásként kezelik, és a megvalósításához szükséges forrásokat is együtt akarják megtárgyalni a V4-ek.

 


Forrás: https://888.hu/article-sinen-van-a-budapest-varso-gyorsvasut-terve

888.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn