Miskolctól a szlovák határig épül autópálya uniós pénzből

Az M30-as autópályát Tornyosnémetiig hosszabbítják meg 2022-ig. Az EU 182 milliárd forinttal támogatja a fejlesztést.

Miskolctól a szlovák határon fekvő Tornyosnémetiig viszik el az M30-as autópályát, jelentette be az Európai Bizottság szerdán. A Kohéziós Alapból 552,6 millió eurót, azaz több mint 182 milliárd forintot szánnak a fejlesztésre. A tervek szerint 2022 februárjáig kell elkészülnie a 60 km-es autópályaszakasznak, amihez 48 hidat is építeni kell.

Az építkezés egy nagyobb projekt, a Baltikumot a Fekete- és Égei-tengerekkel összekötő „Via Carpathia" része. Az EU Kohéziós Alapja finanszírozza, amelynek az a célja, hogy azokat a régiókat fejlessze, ahol a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) nem éri el az uniós átlag 90 százalékát. Az érintett Borsod-Abaúj-Zemplén megyét is magába foglaló észak-magyarországi régió az unió legszegényebb régiói közé tartozik, ahol a bruttó nemzeti össztermék (GDP) az uniós átlagnak mindössze 46 százaléka.

„Borsod-Abaúj-Zemplén megyében már rég várták ezt az útfejlesztést, ami közvetlen módon teszi majd jobbá egymillió ember életét. A Magyarországot és Szlovákiát összekötő projekt gazdasági hasznot hoz majd a foglalkoztatásban és kereskedelemben a két ország számára" – nyilatkozta Navrasics Tibor, az oktatásért, kultúráért és ifjúságpolitikáért felelős magyar biztos.Forrás: https://index.hu/kulfold/eurologus/2019/09/11/unios_penzbol_epul_autopalya_miskolctol_a_szlovak_hatarig/

Index

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn