Kártérítést kap a rendőri intézkedés közben lelőtt Breonna Taylor családja

Kártérítést kap a rendőri intézkedés közben lelőtt Breonna Taylor családja

Louisville polgármestere egyben ígéretet tett a rendőrség munkájának megreformálására.

Tizenkét millió dollár kártérítést ad a Kentucky állambeli Louisville városa Breonna Taylor családjának – jelentette be Greg Fischer polgármester, aki azt is megígérte, hogy megreformálják a rendőrség munkáját.

A 26 éves, ápolónőként dolgozó Breonna Taylorra március 13-án éjjel a lakásán tartott, kábítószer-kereskedelemmel összefüggő házkutatás során nyolcszor lőttek rá a rendőrök. A helyi rendőrség civil ruhás munkatársai olyan házkutatási engedély birtokában hatoltak be a lakásba, amely lehetővé teszi, hogy kopogtatás nélküli betörjék a bejárati ajtót. Kábítószert kerestek Taylor partnerénél, Kenneth Walkernál, s az intézkedés közben összesen 25 lövedéket lőttek ki. Az eset után a rendőrök úgy nyilatkoztak: a fegyvertartási engedéllyel rendelkező Walker –aki elmondása szerint betörőknek nézte a őket – rálőtt és megsebesítette egyik társukat, és a lövéseiket mintegy „válaszként” adták le. A lakásban nem találtak kábítószert.

 

Taylor édesanyja, Tamika Palmer áprilisban pert indított a rendőrség ellen.

Breonna Taylor halála csak a Minneapolisban rendőri intézkedés közben életét vesztett George Floyd ügye után kapott országos nyilvánosságot, s lett a rendőri erőszak és a faji megkülönböztetés egyik emblematikus példája.

Az intézkedő három rendőr egyikét júniusban elbocsátották, a másik kettőt pedig kényszerszabadságra küldték. Az ügyben jelenleg is folyik a vizsgálat. A helyi sajtó jelentései szerint vádesküdtszék dönt majd az esetleges vádemelésről. Fischer polgármester elbocsátotta a város rendőrfőnökét is, és helyette – Yvette Gentry személyében – afroamerikai nőt nevezett ki a rendőrség élére.

 

Louisville városi tanácsa egyhangú szavazással úgy döntött, hogy betiltja a kopogás nélküli házkutatás gyakorlatát. Hasonló értelmű törvénytervezetet terjesztettek elő a szövetségi képviselőházban is.Forrás: http://hvg.hu/vilag/20200916_karterites_breonna_taylor_rendori_intezkedes#rss

hvg.hu

A Petrényi Család Honlapja
- Mert van élet a reklám után -