?>

„Lucifer bankára voltam”

„Lucifer bankára voltam”

Ez a címe a francia könyvpiac legújabb szenzációjának, amely a svájci bankok működésének pokolian sötét oldaláról szól.

Pár napja került a francia könyvesboltok polcaira a könyv, és milyen a véletlen, épp a megjelenés időpontjában érkezett a francia fővárosba a szerző. Az amerikai Bradley Birkenfeld az UBS svájci bankóriás vezető beosztású alkalmazottja volt és most egy pénzügyi perben tanúként hallgatja majd meg egy párizsi bíróság. De Birkenfeld volt már vádlott, sőt el is ítélték három év négy hónapnyi szabadságvesztésre, amit le is töltött. De a szabadulásakor az amerikai hatóságok 100 millió dolláros jutalmat utaltak ki neki, mert amerikai adócsalók tucatjait leplezte le. És nem kispályás simliseket, hanem százmilliókat eldugó nagy svindlereket. Köztük például Amerikában élő orosz milliárdosokat, a filmvilág csillagait és a pornó ipar sztárjait- írja az AFP.

Bradley Birkenfeld, a bostoni születésű fiatalember a kétezres évek elején került az UBS svájci bank USA-beli ágazatához és gyorsan emelkedett a ranglétrán. A fő feladata az volt, hogy nagyon gazdag amerikaiakat arra késztessen, hogy a pénzüket az UBS-be tegyék. Erre azzal vette rá klienseit, hogy ki tudták játszani az amerikai adótörvényeket. Mindenki jól járt: a gazdag amerikai, az UBS bank és közben persze az ügyes ügynök is, aki felső költekezési határ nélküli bankkártyával járta az amerikai elit éttermeit, szállodáit, éjszakai mulatóit, kaszinóit. Kivéve persze az amerikai költségvetést, amely százmilliókat vesztett. De 2005-ben a szövetségi gazdasági nyomozó hatóságok gyanút fogtak és lebuktatták a svájci banknak dolgozó ügynököt. Két éven át tartott a pert megelőző jogi vita. Végül is Bradley Birkenfeld beismerte, hogy adóeltüntetési trükkökkel vonzotta az UBS-be a gazdag amerikaiak pénzét. Három év és négy hónap börtönt kapott, amit le is ült. De a szabadulásakor az amerikai hatóság 104 millió dollárral jutalmazta az amerikai adócsalók leleplezéséért.

Most Párizsban Birkenfeld azt mondja, hogy a svájci bankok ugyan olyan bűnszervezetek, mint az olasz maffia cégei, és minden energiát mozgósítani kell a szervezett pénzügyi bűnözés e legmagasabb kategóriájának a leleplezésére. Most van százmilliója és azt ígéri, hogy létrehoz egy alapítványt a legsötétebb bűnöket feltárók, például Edward Snowden védelmére, aki a titkosszolgálatok tevékenységére derített fényt és mindenki mást támogatni akar akik, a nagy bankok sötét ügyeit próbálják nyilvánosságra hozni.Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20181008_Lucifer_bankara_voltam#rss

hvg.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn