?>

Matolcsy: az alapkamat csökkentése 1600 milliárdos megtakarítást hozott

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az Országgyűlés Gazdasági bizottságának ülésén szólalt fel. Itt a jegybank elnöke elmondta, hogy mennyi pénzt köszönhetett Magyarország annak, hogy csökkentette az alapkamatot.

Az alapkamat 610 bázispontos csökkentése 2012 augusztusa és 2017 vége között

1600 milliárd forint kamatmegtakarítást eredményezett a költségvetés számára.

Egyedül 2017-ben 610 milliárd forint volt a kamatmegtakarítás, az idén várhatóan további 800 milliárd forintot spórolhat meg ennek hatására a büdzsé– mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az Országgyűlés Gazdasági bizottságának ülésén.

A parlamenti testület a Magyar Nemzeti Banknak a 2017. évről szóló üzleti jelentését és beszámolóját vitatta meg, az annak elfogadásáról szóló országgyűlési határozati javaslatot 10 igen és 3 nem szavazat mellett támogatta a bizottság.

Matolcsy György, az MNB elnöke közölte: 1600 milliárd forintos megtakarítást hozott az alapkamat csökkentése Forrás: Origo

A jegybank elnöke kérdésre válaszolva elmondta: a háztartások kezében lévő, mintegy 5700 milliárd forintnyi készpénzállományt csökkenteni kellene, kedvező lenne, ha annak egy jelentősebb részét állampapírok vásárlására fordítaná a lakosság.

Matolcsy György kiemelte: az államadósságban a devizaadósság most mintegy 18 százalékot tesz ki, az lenne a kívánatos, ha ez az arány zéró, azaz 0 lenne.Forrás: http://www.origo.hu/gazdasag/20181009-matolcsy-gyorgy-alapkamat-csokkentes-megtakaritas.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn