?>

Elszállt a költségvetés - az Unió jelentős kiigazítást akar

 
 

A magyar államháztartás szerkezeti hiánya 2017-ben a GDP 1,7 százalékáról 3,4 százalékra nőtt, és 2018-ban becslések szerint további 0,4 százalékkal romlik és 3,8 százalékos szintet ér majd el.

 

Éves szinten a GDP 1 százalékának megfelelő strukturális kiigazítást vár el 2019-ben a magyar kormánytól a pénzügyminiszteri tanács, amely kedden fogadott el ajánlásokat – immár másodszor – a költségvetési céloktól való jelentős eltérés miatt 2019. április 15-i határidőt megszabva a végrehajtásra - írja a Bruxinfo.hu.

A pénzügyminiszteri tanács kedden új ajánlásokkal fordult Magyarországhoz, GDP-arányosan 1 százalékos éves strukturális államháztartási kiigazítást kérve 2019-ben, és azt is elvárásként fogalmazva meg, hogy a nettó elsődleges kormányzati kiadások névértéken ne nőjjenek 3,3 százaléknál nagyobb mértékben. 

A pénzügyminiszterek április 15-ig adtak haladékot a kormánynak az ajánlások teljesítésére, miközben az Európai Bizottság javaslatával egyetértve megállapították, hogy Budapest nem hozott hathatós intézkedéseket a korábbi, júniusi ajánlásoknak való megfelelésre. 

A Bizottság néhány hete közzétett őszi előrejelzése alapján a magyar államháztartás szerkezeti (egyszeri intézkedéseket figyelmen kívül hagyó) hiánya 2017-ben a GDP 1,7 százalékáról 3,4 százalékra nőtt, és 2018-ban becslések szerint további 0,4 százalékkal romlik és 3,8 százalékos szintet ér majd el. Ennek következtében az államháztartás strukturális hiánya a GDP 2,3 százalékára nőhet, jelentős mértékben eltérve az 1,5 százalékos 2018-as középtávú költségvetési céltól - írja a portál.

A Tanács szerint a kormánynak minden rendkívüli többletet a deficit csökkentésére kellene fordítania és a költségvetési konszolidációnak tartós javulást kell biztosítania. 

(Bruxinfo.hu)Forrás: https://alfahir.hu/2018/12/05/koltsegvetes_allamhaztartasi_hiany_koltsegvetesi_hiany

Alfahír

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn