Újabb történelmi mélypontra került a forint

Illustráció: Northfoto

Illustráció: Northfoto

Kedden feltűnően alulteljesített a forint, amiben a tovább csökkenő inflációnak lehetett elsősorban szerepe, késő délutánra pedig történelmi mélypontra gyengült a magyar deviza.

Az ezt követő napon, szerdán a kedd esti teljesítményét is alulmúlta, délelőttre ugyanis ismét gyengülésnek indult az árfolyam; fél 11 után 332,15-nél járt az euróval szemben, ami 0,1 százalékkal magasabb a kedd esti jegyzésnél. Ezzel az értékkel a magyar deviza megint alulteljesít, miközben a régiós versenytársak jelenleg stagnálnakírja a Portfolio.

Az elkövetkező napokban az EKB csütörtökig szólhat bele a devizapiac alakulásába; a befektetők szerint kamatcsökkentés vagy újabb eszközvásárlási program indulhat, amely lazítana a piacon. Az elemzők nem zárják ki annak a lehetőségét sem, hogy a forint a 335-ös szintet is eléri az euróval szemben.

A napokban Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György jegybankelnök nyilvános vitába kezdtek egyéb témák mellett a forint árfolyamáról. Matolcsy szerint Varga Mihály jegybanki területre tévedt, amikor a közgazdász-vándorgyűlésen a stabil árfolyam fontosságáról beszélt.

Nyár elején a pénzügyminiszter még úgy vélekedett az alacsony árfolyamról, hogy lakossági szempontból nem akkora gond a gyenge forint, hiszen „annyi szép és érdekes látnivaló van Magyarországon”írja az Index.

 
 

 Forrás: https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/ujabb-tortenelmi-melypontra-kerult-a-forint/p76ys50

Blikk

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn