A felvonók menthetik meg az emblematikus német vállalatot

Romló pénzügyi helyzetet mutatnak a Thyssenkrupp közzétett negyedéves adatai - írja a Bloomberg. Az emblematikus német nagyvállalat felvonó-üzletágának eladásával menekülhet meg a nagyobb problémáktól, melyek akár teljes összeomláshoz is vezethetnek.

A Thyssenkrupp AG azt közölte, hamarosan döntést hoznak a felvonó-üzletáguk eladásáról, az üzlet bevétele ugyanis jelentősen javítana a vállalat pénzügyi helyzetén. A cég növekvő adósságról és veszteségről jelentett, a cég felsővezetése pedig elismerte, a vállalat egyáltalán nincs jó helyzetben.

A közzétett adatok alapán, a december végén zárult három hónapos időszakban a nettó adósságállomány 52 százalékkal, 7,1 milliárd euróra nőtt.

A felvonók kapcsán a döntés a hónap végére várható. Valószínű befutónak látszik a finn Kone Oyj, amely konzorciumban, a CVC Capital Partnersszel közösen, 17 milliárd eurós (mintegy 5600 milliárd forint) vételi ajánlatot tett januárban a Thyssenkrupp ezen divízójára.

A ThyssenKrupp egyik koncepciójának látványterve (illusztráció)Forrás: ThyssenKrupp

Az ügylet lefolytatását azonban lassíthatja - ha a német cég elfogadja az ajánlatot -, hogy a finn trösztellenes hatóságok várhatóan nagyon alapos, és ezért hosszú vizsgálatnak vetik alá az esetleges megállapodást. A finnek vezette konzorcium három másik ajánlattevővel versenyez.

A Thyssenkrupp belső ügyeire közelről rálátók szerint ugyanakkor kisebb magánbefektetők egy csoportja azt ajánlotta a nagyobb befektetők körének, hogy tartsanak meg egy kisebbségi részesedést a felvonó-üzletágban, majd néhány év múlva próbálják meg újra felvenni ezt a tevékenységet németországi keretek között.Forrás: https://www.origo.hu/gazdasag/20200213-felvono-mentheti-meg-thyssenkrupp-vallalat.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja