Egyre több államnak van elege Obama migránspárti hagyatékából

 
Hét amerikai állam törvényellenesnek tartja az Obama által bevezetett DACA-programot, és pert indított a megszüntetéséért.

A Késleltetett Intézkedés a Gyermekkorban Érkezettekért (DACA) nevű programot az előző elnök, Barack Obama a törvényhozást megkerülve elnöki rendelettel vezette be 2012-ben. Ez a program a gyermekkorukban, illegális bevándorló szüleik által az Egyesült Államokba hozott és ott felnőtt fiatal nemzedékeket védi a kitoloncolástól, ám emellett törvényes lehetőséget teremtett ennek a mintegy 700-800 ezer fiatalnak a tanulásra és a munkavállalásra is.

 
Fotó: AFP

A program azonnali megszüntetését követelő hét szövetségi állam éppen arra hivatkozik az indoklásban, hogy az elnöki rendelettel a végrehajtó hatalom túlterjeszkedett a hatáskörén, ezért a rendelet alkotmányellenes.

A 137 oldalas keresetet Texas és hat másik állam, Alabama, Arkansas, Dél-Karolina, Louisiana, Nebraska és Nyugat-Virginia együttesen nyújtotta be egy szövetségi bíróságon.

Ha érvényben marad, a DACA veszélyes precedenst teremt arra, hogy a végrehajtó hatalom figyelmen kívül hagyhassa a kongresszus által életbe léptetett törvényeket és megváltoztathassa nemzetünk bevándorlási törvényeit az elnök saját politikai elképzeléseinek megfelelően"

– fogalmazott közleményében Ken Paxton texasi főügyész. Hozzátette: Texas állam évek óta érvel amellett, hogy a szövetségi végrehajtó hatalomnak nem áll jogában egyoldalú döntéssel jogszerű tartózkodási és munkavállalási engedélyt adni az illegálisan az országban lévő idegeneknek. Paxton leszögezte: a szövetségi államok beadványa nem a bevándorláspolitikát kívánja befolyásolni, hanem a jogrendet szolgálja.  

 
Fotó: AFP

A DACA-program megszüntetését tavaly szeptemberben jelentette be Donald Trump elnök, és márciusig adott határidőt a törvényhozóknak olyan általános bevándorlási törvényjavaslat kidolgozására, amely rendezte volna a DACA-fiatalok sorsát is. A kongresszusban azonban a politikusok nem jutottak egyezségre, elsősorban azért, mert a demokrata párti törvényhozók elutasították az elnök egyéb feltételeit, köztük például a legális bevándorlás korlátozását.

Miután a DACA-program érvényben tartására adott határidő márciusban lejárt, három kerületi bíróság, San Franciscóban, New Yorkban és a fővárosban, Washingtonban elrendelte a meghosszabbítását – összegzi az MTI. 

 


Forrás: https://888.hu/article-egyre-tobb-allamnak-van-elege-obama-migransparti-hagyatekabol

888.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn