Kilenc év után parlamenti választásokat tartanak Libanonban

Megnyíltak vasárnap reggel a szavazóhelyiségek Libanonban, ahol kilenc év után most tartanak először parlamenti választásokat.

A mintegy 3,7 millió szavazásra jogosult - megerősített biztonsági intézkedések mellett - közép-európai idő szerint este hat óráig adhatja le voksát, a 15 választókörzet eredményeit várhatóan hétfőn teszik közzé.

Az AFP francia hírügynökség előrejelzése szerint a 128 fős törvényhozásban várhatóan a hagyományos pártok - közöttük a Szíriával és Iránnal szövetséges befolyásos síita iszlamista párt, a Hezbollah - lesznek többségben.A fő verseny a nyugati országok támogatását élvező, Rafík Haríri szunnita politikus vezette pártszövetség és a síita Hezbollah között dől majd el.

596 jelölt indul

Az elmúlt években az ország sorozatos politikai válságokat élt át, és ha hajszálnyira is, de a kényes geopolitikai helyzete ellenére - a háború dúlta Szíria, valamint Izrael között - sikerült elkerülnie az erőszak elterjedését.

Libanonban a mély nézetkülönbségek, sőt néha ellenségeskedés ellenére az egymással versengő politikai erők konszenzussal hozzák meg a fontosabb politikai döntéseket. Erre emlékeztetett szombat este a BBC arab nyelvű műsorának adott interjújában Michel Aún köztársasági elnök is.
Közmegegyezéssel hozott döntésekkel dolgozunk. Ha győzünk, mindnyájan győzni fogunk. Ha veszítünk, mind veszíteni fogunk - jelentette ki az államfő.

Legutoljára 2009-ben tartottak Libanonban parlamenti választásokat. A törvényhozás - egyebek mellett a szíriai polgárháború kiszélesedése jelentette biztonsági veszélyekre hivatkozva - három alkalommal hosszabbította meg a saját mandátumát.

Hetvenhét listán összesen 596 jelölt - közöttük 86 nő - indul az első alkalommal tartott arányos (pártlistás) választáson. A képviselői helyek elosztását is a különböző felekezetek közötti bonyolult elosztási rendszer szabályozza, amely tiszteletben tartja az iszlám és a keresztény képviselők közötti paritás elvét.Forrás: http://www.origo.hu/nagyvilag/20180506-libanonban-megkezdodott-a-parlamenti-valasztas.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn