A francia külügy közleményben háborodott fel Trump mondatain

Franciaország felháborodott szombaton Donald Trump amerikai elnöknek a 2015 novemberében 130 életet követelő párizsi merényletekkel kapcsolatban tett kijelentéseire, miszerint enyhébb fegyvertartási szabályok mellett a támadókat előbb meg lehetett volna állítani, írja az MTI.

"Franciaország határozottan elítéli Trump elnöknek a 2015. november 13-i párizsi merényletekkel kapcsolatban tett kijelentéseit, és követeli, hogy az áldozatok emlékét tartsák tiszteletben" - olvasható a francia külügyminisztérium szombat esti közleményében. A tárca szerint "Franciaország büszke arra, hogy biztonságos ország, amelyben a lőfegyverek vásárlását és tartását szigorúan szabályozzák. A bűnügyi statisztikák nem indokolják ennek a politikának a megváltoztatását. A szabad forgalomban lévő fegyverek nem jelentenek védelmet a terrortámadásokkal szemben, sőt elősegítik a merényletek kitervelését" - olvasható a közleményben.

 

Még e hivatalos reakció előtt nyilvánított véleményt Francois Hollande, aki a szóban forgó merénylet idején volt az államfő. "Szégyenletesnek" és "obszcén affektálásnak" nevezte Trump kijelentéseit, amelyek szerinte sokat elárulnak arról, hogy az amerikai elnök hogyan gondolkodik Franciaországról és arról, hogy a franciák mit tartanak értéknek, de meggyőződése, hogy a két ország közötti barátságon nem ejthet foltot senki tiszteletlensége vagy különcsége.

Trump ismét feltétlen támogatásáról biztosította az amerikai fegyverlobbi legjelentősebb szervezetét annak éves kongresszusán pénteken Dallasban. A Nemzeti Fegyverszövetség (NRA) kongresszusán az amerikai elnök utalást tett arra, hogy kevesebb áldozattal járt volna a franciaországi terrorcselekmény, ha lettek volna fegyvert viselő civilek a környéken. Ha valaki rálőtt volna a terroristákra, "más lett volna a történet kicsengése".

A támadók azonban időt hagytak maguknak és egyesével lőtték le őket. "Bum! Gyere csak ide. Bum! Gyere csak ide. Bum! - hajtogatta Trump, miközben pisztolyt formálva a kezével gesztikulált. Hangsúlyozta azt a véleményét is, hogy Franciaországnak vannak a legszigorúbb fegyvertartási törvényei. Mint mondta, "Párizsban senkinek sincs fegyvere".

Trump a kongresszuson ígéretet tett arra, hogy amíg ő az államfő, megvédi az amerikaiak fegyvertartási jogát mostani formájában.

 

 Forrás: https://index.hu/kulfold/2018/05/05/a_francia_kulugy_kozlemenyben_haborodott_fel_trump_mondatain/

Index

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn