Holtan hozták fel a lengyel bányászt a kilencszáz méteres mélységből

Holtan találták vasárnap délelőtt a dél-lengyelországi Zofiówka bányában az előző napi omlás következtében a mélyben rekedt bányászok egyikét - közölte a Jastrzebiei Széntársaság (JSW) csoport elnöke, Daniel Ozon. Négy vájárt továbbra is keresnek.

A bányászt szombat este egy fémszerkezet alá szorulva látták meg a mentők, és nem észleltek életjeleket. Vasárnap reggelre az omladék által eltorlaszolt bányafolyosóban meg tudták közelíteni társukat, és a felszínre vitték, az orvosok azonban már csak a halál beálltát tudták megállapítani. 

A Zofiówka Bánya épülete / AFP PHOTO / Andrzej IWANCZUK / Poland OUTForrás: AFP/Andrzej Iwanczuk

A bányát szombat délelőtt egy földmozgás érte, miközben 250 vájár dogozott a föld alatt.Tizenegyen közülük 900 méteres mélységben, ahol az omlás történt. Négyüknek sikerült megmenekülnie, heten azonban a föld alatt rekedtek. Közülük szombat estére már kettőt kimentettek, őket kórházban kezelik nem életveszélyes sérülésekkel.

Négy ember után tovább folytatják a kutatást, az akcióban felváltva mintegy 200 bányamentő vesz részt. A mentési munkálatokat magas metángáz-koncentráció és a magas hőmérséklet is nehezíti. Ráadásul időközben újabb, kisebb földmozgás is történt.

A baleset helyszínére szombat este ellátogatott Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. A lengyel államfői hivatal közleménye szerint Andrzej Duda elnök is folyamatosan figyelemmel követi a fejleményeket.

A cseh határ közelében, Jastrzebie-Zdroj település mellett található Zofiówka bányában kőszenet termelnek ki. A tulajdonos JSW csoport a kohászatban használt koksz legnagyobb európai előállítója.Forrás: http://www.origo.hu/nagyvilag/20180506-lengyelorszagi-banyakatasztrofa.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn