Ultimátum Olaszországban

 

Sergio Mattarella államfő hétfő este lépett: vagy bizalmat szavaznak a parlamenti pártok egy "semleges" kormánynak, vagy nyáron, legkésőbb ősszel új választások lesznek Olaszországban.

 
Fotó: AFP

Két hónappal az olaszországi parlamenti választások után sajtótájékoztatót tartott Sergio Mattarella. Ezen az olasz államfő szakértői kormány felállítására tett javaslatot. Mattarella elképzelései szerint az újonnan felálló kormány decemberig lenne hivatalban, s feladatai közt lenne a 2019-es költségvetés elfogadása és az új választási törvény kidolgozása.

Sergio Mattarella kijelentette, nem lehet tovább várni, Olaszországnak teljes hatáskörű kormányra van szüksége. Példaként a júniusi európai uniós csúcson való részvételt említette, amelyen a római kormánynak Olaszország érdekeit kell képviselnie, többek között a migrációt és a következő hét év költségvetését érintő kérdésekben. Az államfő hozzátette, hogy a Paolo Gentiloni vezette ügyvivői kormány sem maradhat tovább a helyén, mivel elvégezte munkáját, és az új parlamentben nem rendelkezik többséggel. Az államfő leszögezte, a szakértői kormány tagjai nem vehetnek részt a következő választásokon.

Feltételezések szerint a szakértői kormány miniszterelnökét és tagjait az államfő már kedden megnevezheti.

Olaszországban március 4-én tartottak parlamenti választásokat, amelyet a Liga vezette jobboldali pártszövetség nyert meg az Öt Csillag Mozgalom és a baloldali Demokrata Párt előtt, de egyiküknek sincs a kormányzáshoz elegendő többsége, a koalíciós tárgyalások pedig nem vezettek eredményre.

 


Forrás: https://888.hu/article-ultimatum-olaszorszagban

888.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn