Az utca által hatalomra segített új örmény kormányfő máris leváltotta a nemzetbiztonság és a rendőrség vezetőjét

 
 

A héten megválasztott örmény kormányfő, Nikol Pasinján kérésére Armen Szárkiszján államfő felmentette tisztségéből a dél-kaukázusi ország nemzetbiztonsági szolgálatának vezetőjét, Georgi Kutojánt és Vladimir Gaszparján rendőrfőnököt - közölte csütörtökön az elnöki hivatal sajtószolgálata.

 

A volt ellenzéki vezető, aki a korrupció és a nepotizmus elleni tiltakozó megmozdulások révén került hatalomra, megválasztásakor bejelentette, hogy reformokat visz végbe az államigazgatásban, és egyes vezető tisztségekben személycserét hajt végre, de - mint mondta - nem lesz "pogrom".

Az államfő még csütörtökön kinevezte a leváltott titkosszolgálati és rendőrségi vezető utódait. Az örmény törvények értelmében a rendőrség és a biztonsági szolgálat a miniszterelnöknek van alárendelve.

A  korábbi államfő Szerzs Szargszján a tiltakozások hatására április 23-án mondott le. Az örmény alkotmány értelmében az új kormánynak a miniszterelnök kinevezése utáni tizenöt napon belül kell megalakulnia. A kormányprogramot ezt követően húsz napon belül kell ismertetni a parlamentben.

A korábbi újságíró, szerkesztő, ellenzéki parlamenti képviselő Nikol Pasinjánt kedden választotta meg miniszterelnöknek a törvényhozás. A még Szerzs Szargszján elnöksége (2008-2018) alatt elfogadott, de kormányfővé történt megválasztásakor hatályba lépett alkotmánymódosítás értelmében a kormányfőnek kibővültek a jogkörei, míg az elnök lényegében ceremoniális feladatokat lát el.Forrás: https://alfahir.hu/2018/05/10/ormenyorszag_tuntetesek_rendorseg_nemzetbiztonsagi_szolgalat_nikol_pasinjan

Alfahír

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn