?>

Madrid zöld jelzést adott az új katalán kormánynak

Madrid jóváhagyta az új katalán kormány hivatalba lépését, miután abban - a központi spanyol kormány feltételeivel összhangban - már nem szerepel bebörtönzött vagy az igazságszolgáltatás elől külföldre menekült politikus.

A Quim Torra katalán elnök által kedden létrehozott új kormány minisztereinek listáját pénteken hozták nyilvánosságra, ami elengedhetetlen feltétele a kabinet megalakulásának - írta az AFP francia hírügynökség.

Ez azt jelenti, hogy a spanyol központi kormány elfogadta a névsort.Spanyolország a tavaly októberi elszakadási kísérletet követően központi felügyelet alá helyezte a régiót.

Az új katalán kormány hivatalos megalakulásával viszontmegszűnik a spanyol kabinet mindenre kiterjedő irányítása Katalónia felett.Az előző kabinetet Spanyolország elutasította, ugyanis négy bebörtönzött és száműzetésben élő miniszter neve is szerepelt a listán. A spanyol legfelsőbb bíróság nem engedélyezte, hogy szabadlábra helyezzék a függetlenségpárti politikusokat.

Ők, vagyis Jordi Turull és Josep Rull tagjai voltak az előző katalán kormánynak, előbbi kormányszóvivő és elnökségért felelős tanácsos, utóbbi területi ügyekért felelős tanácsos volt, ami helyi szinten miniszteri posztnak felel meg.

Mindketten két hónapja vannak előzetes letartóztatásban. A többi volt barcelonai kormánytaggal együtt lázadás és közpénz hűtlen kezelése miatt emeltek vádat ellenük a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezése és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

A katalán elnök által korábban bejelentett 14 tagú kormánylistán további két olyan politikus is szerepelt, akik a spanyol igazságszolgáltatás elől Brüsszelbe menekültek.Forrás: http://www.origo.hu/nagyvilag/20180601-madrid-zold-jelzest-adott-az-uj-katalan-kormanynak.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn