Munkahelyi terror az EU-s menekültügyi szervezeténél

José Carreira ügyvezető igazgatót azonnali hatállyal mentette fel a máltai székhelyű EU-s szervezet vezetősége, de a botrány egyáltalán nem új: a Politico még januárban szellőztette meg, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF vizsgálatot folytat az EU menekültügyi hivatalánál.

Ha a vádaknak és a munkatársak állításainak csak a fele igaz, az EASO-nál egészen speciális körülmények uralkodtak más EU-s intézményekhez képest. A szervezet jelentősége (és vele a költségvetése) nagyon megnőtt a 2015-ös migrációs válságban, fontos szerepet játszott a tagállamokba érkező menekültek ellátásában.

Idővel azonban kiborult a bili, méghozzá a szervezet portugál vezetőjére. José Carreira beosztottai szerint lelki terrorban tartotta munkatársait, önkényesen rúgott ki vezető beosztású embereket, hazudozott a saját menedzsmentjének, miközben egy sor szabályt is megsértett.

pic-jose-340x538.png
Fotó: EASO

Miután már az OLAF is elkezdett vizsgálódni, még rosszabb lett a helyzet. A személyzeti ügyekért felelős korábbi vezető szerint a problémákról beszélő munkatársakat január után még inkább megfélemlítették és ellehetetlenítették, kémkedtek utánuk, aktákat készítettek és hazug pletykákat terjesztettek róluk, egyes vezetők hamis tanúvallomásokat tettek. Más korábbi vezetők szintén botrányos körülményekről beszéltek.

Carreira mindent tagadott, most azonban, nem várva meg a szeptemberben lejáró szerződése végét, az EASO döntéshozó testülete azonnali hatállyal megfosztotta a tisztségétől.Forrás: https://index.hu/kulfold/2018/06/06/munkahelyi_terror_az_eu-s_menekultugyi_szervezetenel/

Index

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn