A szélsőséges iszlám betette a lábát a német felsőoktatásba

A Berlini Humboldt Egyetem iszlám teológiával foglalkozó intézetnek biztosít majd helyet a falai között. Az új intézet 2019-től nyitja meg kapuit a németországi muszlimok előtt. A lépéssel kritikus közéleti személyiségek azonban felhívták a figyelmet rá, hogy szélsőséges nézeteket valló muszlimok is helyet kaptak az új intézményben.

Németország évek óta önként dugja a fejét a hurokba, úgy látszik, hogy ez immár szokásukká vált. Ezúttal pénteken szavazott a Berlini Humboldt Egyetem felügyelőbizottsága arról, hogy elindítsanak-e egy iszlám teológiával foglalkozó intézetet az egyetemi kereteken belül. Végül zöld utat kapott az intézetalapítás ötlete.

A felügyelőbizottság vezetője szerint mindez mérföldkő a patinás egyetem fejlődésében. Az ott megvalósuló iszlám teológiai képzés során imámokat, muszlim teológusokat, vallási vezetőket fognak képzeni. A liberális berlini városvezetés el volt ragadtatva az ötlettől és 13 millió eurót biztosított az egyetem számára az új intézet létrehozását biztosítandó. Összességében ez lesz a hatodik hasonló intézmény Németországban – írja a Deutsche Welle.

Fejkendőt viselő muszlim nő a Berlini Humboldt Egyetem épülete előtt.

Fotó: AFP

Az egyetem vezetője, Sabine Kunst szerint ezzel a Humboldt elismeri társadalmi felelősségét és integrálja az iszlám teológiát az interdiszciplináris akadémiai hálózatába.

A berlini városvezetés ettől az intézettől reméli a muszlimok integrációjának felgyorsítását.

Kritika

Az egyetem döntését váratlan helyről is érte kritika. Seyran Ates berlini liberális muszlim jogász szerint a Humboldt óriási hibát követett el, ugyanis az új intézet vezetésében számos keményvonalas muszlim csoport képviselője van jelen, és nekik nagy befolyásuk lesz az intézetben dolgozó professzorok kiválasztásában.

Nemcsak amiatt vagyunk kritikusak, mert keményvonalas és fundamentalista csoportok ülnek ennél az asztalnál"

– írta az ügyvéd a Humboldtnak szóló nyílt levélben,

hanem azért is, mert egy [ott helyet foglaló] síita csoport direkt és indirekt módon is támogatja az antiszemitizmust, mivel minden évben megünnepli az Al Quds napját".

Al Quds napja: a ramadán utolsó péntekén tartják. Az Iráni Iszlám Köztársaság vezette be ünnepként ezt a napot 1979-ben. Az ezt ünneplő muszlimok kifejezik együttérzésüket, szolidaritásukat a palesztinokkal és ellenzik a cionizmust és Izrael létrejöttét.

Az intézmény vezetésében a Németországi Muszlimok Központi Tanácsának (ZMD), a Berlini Iszlám Szövetségnek és a Németországi Síita Közösségek Egyesületének (IGS) tagjai is döntéshozói pozícióban vannak.

Az IGS-ről számos esetben bebizonyosodott, hogy kapcsolatban áll szélsőséges csoportokkal, valamint a németországi Alkotmányvédelmi Hivatal – a belföldi titkosszolgálat – is különleges megfigyelés alatt tartja a szervezetet.

Az IGS embereinek döntéshozói pozícióját a német kereszténydemokraták (CDU) és a Zöldek is kifogásolták.

A Humboldt Egyetem megvédte a döntését, mondván nem neveztek ki olyan személyeket, akik az alkotmány alapján összeférhetetlenek lennének és akik ne tartanák tiszteletben a liberális demokrácia politikai vívmányait.

A liberális muszlimok inkább létrehoznák a saját intézetüket – közölte Ates az egyetem válaszára.

 


Forrás: https://888.hu/article-a-szelsoseges-iszlam-betette-a-labat-a-nemet-felsooktatasba

888.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn