Lemond a német belügyminiszter, ha nem tud megegyezni Merkellel

Horst Seehofer német belügyminiszter megerősítette, hogy valójában felajánlotta lemondását. Azt mondta, ha nem sikerült megegyeznie három napon belüle Angela Merkel német kancellár Kereszténydemokrata Unió (CDU) pártjával a határellenőrzéssel kapcsolatban, akkor távozik.

A Spiegel német lap szerint Seehofer ultimátumot adott Merkelnek.

"Igen, azt mondtam, hogy e két posztot szabaddá teszem, méghozzá három napon belül" - mondta a német belügyminiszter. Közölte: hétfőn tárgyal a CDU-val annak reményében, hogy megegyeznek a vitás kérdésben a testvérpárttal.

Úgy fogalmazott: a hétfői találkozó után minden kiderül. Források szerint mindenképpen el akarja kerülni, hogy Merkel leváltsa. Hangsúlyozta, hogy az ország, a koalíció és a kormány vezetői képességének érdekében pártja megállapodásra akar jutni a határellenőrzés kérdésében, és csakis ennek kérdésében.

Angela Merkel német kancellár és Horst Seehofer német belügyminiszterForrás: MTI/EPA/Markus Heine

A pártvezér lemondásának felajánlását azzal indokolta, hogy Merkel ellenállása miatt nem sikerül megvalósítani belügyminiszteri terveit, amelyek szerint meg kell tagadni a belépést a német határ állandó ellenőrzés alá vont pontjain - a bajor-osztrák határ három átkelőjénél - az Európai Unióban máshol már regisztrált menedékkérőktől.

Seehofer és a CSU szerint mindentől függetlenül és feltétlenül vissza kell fordítani ezeket az embereket. Merkel és pártja szerint ezt nem lehet bevezetni egyoldalúan, egyeztetés nélkül, a szigorítás feltétele, hogy legyenek megállapodások az érintett társországokkal a menedékkérők visszafogadásáról.

Sajtóértesülések szerint Seehofer a CSU elnökségi ülésén kifejtette, hogy a pártnak három lehetősége van: meghajol a kancellár akarata előtt, aminek révén elveszíti hitelességét a választók előtt, kitart törekvései mellett, ami a CDU/CSU testvérpárti szövetség felbomlásához vezet, vagy pedig elfogadja az ő lemondását a pártelnöki és a miniszteri tisztségről.

A dpa német hírügynökségnek nyilatkozó források közölték: Seehofer bejelentésével káoszt generált a párton belül, számos vezető tisztségviselő elutasítja azt, hogy lemondjon, és arról győzködik, hogy maradjon.

Amennyiben a 68 éves Horst Seehofer valóban távozik tisztségeiből, kiesik a német politika első vonalából, mert nincs mandátuma a szövetségi parlamentben (Bundestag) vagy a bajor tartományi parlamentben (Landtag).Forrás: http://www.origo.hu/nagyvilag/20180702-lemond-a-nemet-belugyminiszter-ha-nem-egyezik-meg-merkellel.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn