Csillagászati összeget kell fizetnie a székely zászló egy volt polgármesternek

Átszámítva mintegy három millió forintos (!) büntetésre számíthat Péter Ferenc, Szováta volt polgármestere, amiért nem távolította el a szovátai polgármesteri hivatal épületéről a székely zászlót.

A marosvásárhelyi fellebbviteli bíróság keddi ítéletének értelmében 42 642 lejre bírságolták Péter Ferencet, a Maros Megyei Tanács elnökét, Szováta volt polgármesterét.

2016 márciusban a Maros megyei törvényszék elmarasztalta Szováta akkori polgármesterét, amiért kitűzte hivatalára a székely zászlót. Péter Ferenc ezt nem tette meg, amiért a törvényszék naponta a bruttó minimálbér 20 százalékának megfelelő összegre bírságolta. Akkor a törvényszék elutasította a prefektusnak a bírság pontos megállapítására vonatkozó kérését. Ezt követően az ítélőtáblán folytatódott a per, amelynek végén kedden kimondták, hogy a volt elöljárónak 42 642 lej, átszámítva mintegy 3 millió forint bírságot kell kifizetnie.

Románia újra kettős mércét alkalmaz – idézi az elöljáró szavait a Maszol.

Abszurdnak és nevetségesnek tartom, hogy az Európai Unió egyik tagállamában, egy regionális közösség szimbólumának használatáért büntetnek meg. Ez szembemegy a szabad önkifejezés elvével, és Románia újra kettős mércét alkalmaz: míg például Bukovinában, ami szintén történelmi régió és nem adminisztratív terület, nem jár bírság a régió zászlójának használatáért, bennünket közel 50 ezer lejre bírságolnak ugyanazért” 

– közölte Péter Ferenc.

A megyei tanácselnök szerint a kisebbségek szimbólumainak használata semmiféle veszélyt nem jelent sem a román társadalomra, sem a román államra nézve. 

Tudomásul veszem a bíróság mai döntését, de közösségi vezetőként, az RMDSZ tisztségviselőivel közösen azon fogunk dolgozni, hogy a romániai törvények egyértelműen lehetővé tegyék a kisebbségi, regionális szimbólumok használatát”

– fogalmazott.

A Maros Megyei Tanács és a Maros megyei RMDSZ elnöke úgy látja, hogy a sorozatosan elveszített zászlóperek pontos képet mutatnak arról, hogy Romániában mennyire tartják tiszteletben a közösségi jogokat.  

 


Forrás: https://888.hu/article-csillagaszati-osszeget-kell-fizetnie-a-szekely-zaszlo-egy-volt-polgarmesternek

888.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn