Románia több mint 9300 hektárnyi erdőt perelt vissza

Újra a román állam tulajdonába került több mint 9300 hektárnyi erdő az erdélyi Ratosnya, Gödemesterháza és Palotailva környékén, amelyeket 2007-ben visszaszolgáltattak Bánffy Dániel örököseinek - közölte csütörtökön az Agerpres hírügynökség, a Giurgiu megyei törvényszék jogerős döntését ismertetve.

A 9323 hektárnyi erdő visszaszolgáltatására vonatkozó 2007-es döntést 2014-ben óvták meg Vasile-Liviu Oprea volt Maros megyei prefektus kezdeményezésére, a Securitate, a volt kommunista titkosszolgalat Levéltárát Tanulmányozó Országos Tanács, a CNSAS által kibocsátott dokumentumra hivatkozva.
A dokumentum szerint Bánffy Dániel vagyonát nem a kommunista rezsim államosította jogtalanul, a vagyonelkobzás egy bírói döntés eredménye. A CNSAS perdöntőnek bizonyult dokumentuma a bukaresti törvényszék 1952. december 3-án hozott büntetőjogi ítéletét tartalmazza, amely szerint Bánffy Dánielt 8 év kényszermunkára és 10 év polgári jogvesztésre, valamint teljes vagyonelkobzásra ítélik 1940 és 1944 között emberiesség ellenelkövetett bűncselekmények miatt.

A CNSAS dokumentuma szerint Bánffy Dániel magatartása a Horthy-korszak idején "szembetűnően ellenkezett Románia érdekeivel és az erdélyi román lakosság érdekeivel", és ezen magatartással szembefordulva, a román állam elvette Bánffy Dániel vagyonát.A Giurgiu megyei törvényszék most alaptalannak minősítette és elutasította Bánffy Dániel örököseinek fellebbezését, amelyet a visszaszolgáltatási határozatot megsemmisítő bírói döntés ellen nyújtottak be.
A Nemzeti Emlékezet Bizottság (NEB) három éve - az örökösök kérésére - állásfoglalást adott ki báró Bánffy Dániel állítólagos háborús bűnössége kérdésben. A NEB megállapította, hogy a háborús bűnösök ügyeire vonatkozó iratokat őrző magyar levéltárakban nem található olyan adat, amely szerint bármilyen peres eljárást folytattak volna ellene háborús bűncselekmények vádjával. Nem találtak adatot arról sem, hogy a román fél részéről kiadatási kérelem érkezett volna a magyar hatóságokhoz Bánffy Dániel ügyében háborús bűncselekmény vádjával.

Báró Bánffy Dániel (1893-1955) erdélyi földbirtokos 1940-ben lett képviselő a magyar országgyűlésben, az Erdélyi Párt színeiben. 1940. december 30. és 1944. március 22. között földművelésügyi miniszter volt a Teleki-, a Bárdossy-, és végül a Kállay-kormányokban. A német biztonsági szervek 1944. októberében elfogták, mert bekapcsolódott a "kiugrási kísérlet" előkészületeibe, a fogságból decemberben sikerült megszöknie. A kommunisták 1951-ben kitelepítették rózsadombi házából, 1952-ben pedig a bukaresti népbíróság távollétében vagyonelkobzásra és nyolcévi kényszermunkára ítélte.


Forrás: http://www.origo.hu/nagyvilag/20180705-tobb-mint-9300-hektarnyi-erdot-perelt-vissza-romania.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn