Baljós jelek Franciaországból

Bár Franciaország évszázadokon keresztül a keresztény Európa egyik legfőbb szimbóluma, védőbástyája volt, forradalmaik, rendeleteik ennek mégis véget vetettek, az új szellem kulturális és társadalmai mellékhatásai pedig a mai napig éreztetik hatásukat. Ám lassan annak is eljön az ideje, hogy a szekularizmus átadja a helyét az iszlámnak.

Friss hír Franciaországból, hogy idén kevesebb új papot szenteltek, mint tavaly. A Katolikus Válasz (KV) külföldi forrásokra hivatkozva azt írja: míg 2017-ben 133 papszentelés volt a galloknál, addig idénre ez a szám már 114-re csökkent. Sőt, 58 francia egyházmegyében egyetlen papot sem szenteltek.

A legtöbb papszentelés idén a bő kétmillió lakossal bíró Párizsban, illetve a 250 ezer lelket számláló Bordeaux városában történt – szám szerint 6-6 fő választotta a papi hivatást. De szintén jól mutatja a papszentelések csökkenő tendenciáját, hogy a francia fővárosban ez a szám tavaly még 10, tavaly előtt pedig 11 volt.

A kíváncsiság kedvéért megnéztük, hogy mi a helyzet Magyarországon. A Magyar Kurír katolikus hírportál évről évre beszámol az egyházmegyék papszenteléseiről. Mint kiderült, idén 25 újmisés pappal gazdagodott a magyar katolikus egyház. Bár ez sem számít természetesen túl magasnak, és hazánkban is egyre komolyabb gondot okoz a paphiány, mégis összehasonlítva Magyarország lélekszámát (közel tízmillió fő) Franciaország népességével (66,9 millió fő), sokkal jobbnak számítanak a hazai adatok.
Au revoir la France chrétien!

Míg a hívő keresztény lakosság száma drasztikusan csökken Franciaországban, addig az iszlám egyre látványosabban teszi be a lábát az országba. Sőt, ma már a franciaországi iszlám vallású közösségek – bő hatmilliós lélekszámukkal – megkerülhetetlen tényezőknek számítanak kulturális, közigazgatási és politikai szinteken is.

Mások nem merik, de mi bemutatjuk az iszlám európai térhódítását

Hogy hogyan nyernek teret Franciaországban a muszlimok, azt leglátványosabban a mecsetek száma mutatja. Bár pontos adat a franciaországi mecsetek számát illetően nincs, a legtöbb külföldi forrás 2600 darab imaházat említ. Utóbbi kapcsán természetesen biztonságpolitikai aggodalmak is felmerülnek, hiszen a 2015/16-os franciaországi terrorhullám után készített állami jelentések szerint több száz mecsetben szélsőséges, szalafista tanokat hirdetnek az imámok, amelynek komoly, radikalizáló hatásai lehetnek a kilátástalan helyzetben élő fiatal muszlimok életére.Forrás: https://888.hu/article-baljos-jelek-franciaorszagbol

888.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn