Csaknem egy évet éhségsztrájkoló tanárt vettek őrizetbe Törökországban

Ismét őrizetbe vették pénteken Nuriye Gülmen volt egyetemi oktatót, aki csaknem egy évig éhségsztrájkolt a két évvel ezelőtti puccskísérlet nyomán a közszférában folytatott tisztogatások ellen tiltakozva. A nőt tavaly májusban vették először őrizetbe, és hét hónap múlva, decemberben helyezték szabadlábra.

A Cumhuriyet török kormánykritikus napilap internetes felületének jelentése szerint Gülmen pénteken közölte a Twitteren: "éppen a rendőrőrsre visznek".

A volt egyetemi tanárt tavaly márciusban bocsájtották el állásából, ami után éhségsztrájkba kezdett.

Terrorcsoporthoz tartozás gyanújával két hónappal később őrizetbe vették, és hét hónapig tartották fogva.

A tanárnő idén januárban hagyott fel tiltakozásával, 324 napig éhségsztrájkolt.

Ankara a Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát teszi felelőssé a 2016-os hatalomátvételi kísérletért, szervezetét terrorcsoportként tartják számon. A puccskísérlet után a török hatalom tisztogatásba kezdett az ország fegyveres erőinél, a közszférában és a médiában, és két évvel a történtek után még mindig "vadásznak" a feltételezett - úgynevezett - gülenistákra.

Pénteken újabb 346 jelenlegi vagy volt katona, köztük egy nyugállományú dandártábornok és 120 volt kadét ellen adtak ki elfogatóparancsot a török hatóságok.

Ugyancsak pénteken egy bíróság több újságírót hosszú börtönbüntetésre ítélt.

A hatóságilag felszámolt Zaman című napilap mintegy 30 újságíróját és vezetőjét állították bíróság elé két hónappal a puccskísérlet után, a pénteki ítélethirdetés szerint a megszüntetett lap két ismert újságírója - Mümtazer Türkone rovatvezető és Mustafa Önal ankarai tudósító - tíz év hat hónapot, további két állandó munkatárs pedig nyolc év és kilenc hónap szabadságvesztést kapott.

Törökországban az elmúlt lassan két év alatt mintegy 111 ezer állami alkalmazottat menesztettek, további 38 ezret pedig felfüggesztettek munkaköréből, több mint 159 ezer embert őrizetbe vettek, legalább 48 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a hatalomátvételi kísérlethez. A leszámolás során mintegy 130 sajtóterméket számoltak fel. Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint egyes újságírók írásaikkal a terroristákat bujtogatták, és az elszámoltatásuk szükséges Törökország stabilitásának biztosításához.Forrás: http://www.origo.hu/nagyvilag/20180707-ismet-orizetbe-vettek-egy-csaknem-egy-evet-ehsegsztrajkolo-tanart-torokorszagban.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn