?>

Érvénytelen lett a macedón népszavazás

SKOPJE, MACEDONIA - SEPTEMBER 30: Supporters of a "boycott" for the name-change referendum celebrate the low voter participation on the referendum on the Macedonia's name change in front of the parliament building in Skopje,  Macedonia on September 30, 2018. According to Macedonian State Election Commission, only 34.09 percent of the 1.8 million voters participated in the referendum. Macedonian law requires a turnout of at least 50 percent plus one vote for the referendum to be valid.

 Bekim Laci / Anadolu Agency

A függetlenedés óta a legfontosabb népszavazást tartották vasárnap Macedóniában, amin arról is döntöttek, hogy az ország neve a jövőben Észak-Macedónia legyen-e, de a cél ezen keresztül a nyugati integráció felgyorsítása. A névváltoztatás lezárhatott volna egy évtizedes vitát Görögországgal, de csak volna, a népszavazás ugyanis végül nem lett érvényes.

Skopje, former Yugoslav Republic of Macedonia on September 29, 2018. A referendum set for Sunday in Macedonia seeks voter support for changing the Balkan nation's name to North Macedonia. Greece has agreed to drop longstanding objections to neighboring Macedonia joining NATO and eventually becoming a member of the European Union, if the new name is approved. Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Lényegében arról népszavaznak Macedóniában, hogy EU- és NATO-tag lehessen az ország a jövőben
Hivatalosan az a kérdés, hogy nevet változtasson-e a balkáni ország.

A szavazásra jogosultak mindössze 36,11 százaléka ment el szavazni vasárnap, ami azt jelenti, hogy érvénytelen lett az eredmény. A szavazóképes lakosság több mint felének kellett volna voksolnia ahhoz, hogy érvényes legyen a referendum, ám az ehhez szükséges valamivel több mint 900 ezer szavazópolgár helyett nem egész 600 ezer ember válaszolt arra a kérdésre, hogy

támogatja-e Macedónia EU- és NATO-tagságát azáltal, hogy elfogadja a Macedónia és Görögország között megkötött egyezményt.

A választási bizottság közlése szerint az eddig feldolgozott adatok alapján az is látszik, hogy a voksolók több mint 90 százaléka igennel válaszolt a feltett kérdésre. Mivel csupán véleménynyilvánító népszavazásról volt szó, a kormány a sikertelenség ellenére is várhatóan kezdeményezni fogja az alkotmánymódosítást, amelynek eredményeként a délszláv országot a jövőben Észak-Macedóniának fogják hívni.

Vasárnap este, az előzetes eredmények kihirdetése után a kormányfő megerősítette: ha az igenek kerültek többségbe, akkor a nem kellő mértékű részvételi arány ellenére is kezdeményezni fogja az alkotmánymódosítást és a névváltoztatást. Hozzátette, hogy ha az ellenzék nem tartja tiszteletben az emberek akaratát, akkor más demokratikus eszközzel, előrehozott választással fogják őket erre rávenni.

A népszavazás érvénytelenségét a jobboldali államfő, Gjorge Ivanov saját sikereként könyvelheti el, ő ugyanis nyíltan bojkottra szólította a macedónokat, és kijelentette: ő maga nem megy el szavazni vasárnap. Szintén sikerként értelmezheti az eredményt a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE), amely ugyan nyíltan nem szólított bojkottra, inkább azt mondta, mindenki szavazzon lelkiismerete szerint, azt viszont leszögezte, hogy alkotmányellenesnek tartja a névváltoztatást.

Kiemelt kép: Bekim Laci / ANADOLU AGENCYForrás: https://24.hu/kulfold/2018/10/01/macedonia-nepszavazas-ervenytelen/

Hír 24

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn