?>

Újabb polgármestert gyilkoltak meg a Fülöp-szigeteken

Újabb polgármestert gyilkoltak meg a Fülöp-szigeteken - jelentette a helyi rendőrség kedden.

Alexander Buquing, a Fülöp-szigetek északi részén fekvő Bangar város polgármestere és felesége hétfő este Bangarból a szintén a La Union tartománybeli, sudipeni otthonukba indultak, amikor egy őket előző furgonból fegyveresek tüzet nyitottak rájuk. A lövések a polgármester sofőrjével és az autóban utazó rendőrtiszttel is végeztek. Buquing felesége, aki Sudipen város alpolgármestere, fejsérüléseket szenvedett - derül ki a rendőrség beszámolójából.

Tucatnyi városvezetőt öltek meg

Mióta Rodrigo Duterte elnök 2016-os hivatalba lépésekor meghirdette drogellenes kampányát, több mint egy tucat polgármester és alpolgármester esett hasonló támadások áldozatául. Habár közülük sokakat maga Duterte elnök és a rendőrség hozott összefüggésbe az illegális drogügyletekkel, a hatóságok szerint nincs olyan bizonyíték, ami arra utalna, hogy a kivégzések mögött a kormányerők állnának. A Fülöp-szigeteki elnök tagadja, hogy törvényen kívüli kivégzéseket rendelt el. Ugyanakkor drogellenes hadjárata meghirdetésekor maga Duterte biztatta arra a lakosságot, hogy bánjanak el azokkal, akik szerintük drogot árulnak, emellett számos alkalommal intézett halálos fenyegetést a drogkereskedők, valamint a drogkereskedelemből hasznot húzó tisztviselők és rendőrök címére.

Még több politikust érhet támadás

Benigno Durana, az országos rendőrfőnök szóvivője elmondta: Buquingot a hatóságok nem hozták összefüggésbe az illegális drogkereskedelemmel. Hozzátette: a jövő évi kongresszusi és helyhatósági választások miatt várhatóan emelkedni fog a politikusok elleni támadások száma, s ezek megelőzése céljából szigorú biztonsági intézkedéseket rendeltek el.

Legalább 4800 halott

A Fülöp-szigeteki hatóságok által közölt adatok szerint a kormányzat drogellenes kampányában eddig már több mint 4800 embert öltek meg. Jogvédők szerint azonban a rendőrök és civilek által végrehajtott önkényes drogellenes műveletek civil halálos áldozatainak száma a 12 ezret - más becslések szerint a 20 ezret - is meghaladhatja.Forrás: http://www.origo.hu/nagyvilag/20181002-ujabb-polgarmesterrel-vegeztek-a-fulopszigeteken-ismeretlen-tamadok.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn