?>

Pénzmosással vádolják a volt maláj kormányfő feleségét is

Vádat emeltek csütörtökön Malajziában a korrupcióval vádolt Najib Razak korábbi kormányfő felesége, Rosmah Mansor ellen is az 1MDB nevű fejlesztési alapból eltűnt dollármilliárdokkal kapcsolatban.

A 66 éves Mansor ellen 17 rendbeli pénzmosás a vád. A volt kormányfő neje minden vádpontban tagadta bűnösségét. Mansort szerdán vette őrizetbe Malajzia korrupcióellenes hatósága, miután több órán keresztül kihallgatták.

Férje, Najib Razak ellen 32 vádpontban emeltek vádat az ügyészek. A többi között őt is pénzmosással, továbbá hatalommal való visszaéléssel és hűtlen kezeléssel vádolják az 1MDB botrányában.

Rosmah Mansor és Najib Razak - 4,5 milliárd dollárt keresnek rajtukForrás: AFP/Mohd Rasfan

Najib Razak az után került a helyi rendőrség figyelmének középpontjába, hogy meglepetésre tavasszal elveszítette a választásokat az általa vezetett koalíció, és az új kormány átfogó vizsgálatot indított a Razak által alapított állami fejlesztési alap, az 1MDB gyanús ügyeinek feltárására. A Razak házaspárhoz és családjukhoz köthető ingatlanokban tartott házkutatások során a rendőrök több száz táskát, karórát, több ezer ékszert foglaltak le összesen mintegy 266 millió dollár értékben.

Najib Razak 2009-es hatalomra kerülése után hozta létre az 1MDB alapot, melynek pénzei után most már több ország hatóságai is nyomoznak; az alapból ugyanis nem kevesebb mint 4,5 milliárd dollár tűnt el 2009 és 2014 között. A pénz egy része, 628 millió dollár Razak személyes bankszámláján landolt.Forrás: http://www.origo.hu/nagyvilag/20181004-vadat-emeltek-a-volt-malaj-miniszterelnok-felesege-ellen-is.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn