?>

Két jelölt szerzett mandátumot a választás első fordulójában Csehországban

Csak két jelölt szerzett szenátori mandátumot a részleges szenátusi választás hétvégi első fordulójában Csehországban.

A 81 tagú parlamenti felsőház egyharmadáért, tehát 27 szenátori mandátumért folytatott küzdelemben a szavazatok összesítésének nem hivatalos, szombat esti eredménye alapján két jelölt, Jirí Cunek, a közép-morvaországi Zlín régió elöljárója, valamint Jirí Drahos akadémikus kapott a győzelemhez szükséges több mint 50 százalékos támogatást.Jirí Cunek a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL), Jirí Drahos pedig a KDU-CSL, Polgármesterek és Függetlenek (STAN), valamint a TOP 09 párt közös jelöltje volt.

Az egy hét múlva sorra kerülő második fordulóban, ahová minden választási körzetből az első forduló két legsikeresebb jelöltje jutott, a kormányzó ANO mozgalomnak 11, a Polgári Demokratikus Pártnak (ODS) pedig 10 képviselője lesz. Több mint egytucatnyi pártnak és mozgalomnak csak néhány jelölje fog ringbe szállni október 12-én és 13-án.

A szenátusi választás első fordulója alapján valószínűnek tűnik, hogy a felsőházban már nem a Cseh Szociáldemokrata Pártnak (CSSD) lesz a legnagyobb frakciója, ami azt jelenti, hogy a párt elveszíti a testület elnöki tisztségét is.
Az ANO-CSSD kormánykoalíciónak a mostani eredmény szerint továbbra sem lesz többsége a felsőházban.

A szenátusi voksolással egy időben tartott helyi önkormányzati választásokon a mandátumok legnagyobb részét ismét a legkülönbözőbb helyi koalíciók szerezték meg. A pártok közül az ANO mozgalom, az ODS, valamint a KDU-CSL és a STAN szerepeltek a legjobban, míg a szociáldemokraták és a kommunisták meggyengültek.

Az ANO mozgalom, amely eddig Prágát vezette, a fővárosban most nagyot bukott, de a többi nagyvárosban győzött, illetve jelentősen megerősödött.

A szenátusi választáson a részvétel mintegy 47 százalék, míg a helyi önkormányzati választáson mintegy 45 százalék körül volt, ami mindkét esetben valamivel magasabb, mint az előző, 2014-es választáson.Forrás: http://www.origo.hu/nagyvilag/20181007-ket-jelolt-szerzett-mandatumot-a-szenatusi-valasztas-elso-fordulojaban-csehorszagban.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn