?>

A románok elutasították egy magyar iskola épületének visszaszolgáltatását

A Bihar megyei törvényszék jogerős ítéletben elutasította a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola által használt épület visszaszolgáltatását a római katolikus egyháznak - írta hétfői számában a Krónika című napilap. Az épületet a román kommunista állam vette el a magyar római-katolikusoktól.

A múlt csütörtökön kimondott ítéletben a másodfokon eljáró törvényszék elutasította a nagyvárad-olaszi római katolikus plébánia fellebbezését, és helybenhagyta a visszaszolgáltatást elutasító alapfokú ítéletet.

A plébánia a peres eljárás során annak megállapítását kérte, hogy a katolikus püspökség által alapított Szent László Koldusápoló és Fiúgyermek Menedékház Egyesület jogutódja, ennek nyomán pedig az épület restitúcióját kezdeményezte.

A nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola diákjai és tanárai, valamint a Szigligeti Színház művészei együtt szavalják a Himnuszt az Együtt szaval a nemzet kezdeményezés keretében az iskola udvarán a magyar kultúra napján, 2016. január 22-én.Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az ítélet nyomán a nagyváradi önkormányzat bejelentette: elhárult a jogvita által támasztott akadály az iskola felújításának útjából, és hamarosan hozzálátnak az iskolaudvar leaszfaltozásához, és az épülethomlokzat felújításához.

Az iskola másik épületének a két felső szintjén 48 diák számára alakítottak ki kollégiumot a magyar állam húszmillió forintos támogatásával. A kollégiumot egy héttel ezelőtt avatta fel Potápi Árpád János államtitkár.

A perelt ingatlant a római katolikus egyháztól vette el a kommunista román állam. A Szent László Koldusápoló és Fiúgyermek Menedékház Winkler József püspök kezdeményezésére 1886-ban jött létre, és a vincés nővérek működtetették.

A Nagyvárad belvárosában álló, eredménytelenül visszaperelt épület Sztarill Ferec építész tervei alapján épült, eklektikus stílusban.Forrás: http://www.origo.hu/nagyvilag/20181008-a-romanok-elutasitottak-egy-magyar-iskola-epuletenek-visszaszolgaltatasat.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn