?>

Ausztrália szigorú szabályokhoz kötné, hogy ki lehet városi

A városok túlnépesedésétől félnek Ausztráliában, ezért az újonnan érkező lakók egy részének évekre is megtilthatják, hogy Sydneybe, Melbournebe, vagy Brisbanebe költözzenek. 

Alan Tudge, a népesség- és várospolitikáért, illetve városi infrastruktúráért felelős ausztrál miniszter előterjesztésének célja, hogy enyhítse a legsűrűbben lakott nagyvárosok túlnépesedettségét. Ennek értelmében az új lakókat akár öt évre is kitilthatják.

Tudge kiemelte, földrajzi vízumfeltételekkel és ösztönzőkkel szeretnének korrigálni a helyzeten. 

Forrás: Shutterstock/ Taras Vyshnya

Habár Ausztrália a világ egyik leggyérebben lakott országa, a lakosság nagy része városokban él. Ausztrália népessége (pillanatnyilag 25 millió fő körül) növekszik a leggyorsabb ütemben, jelenleg évi 1,6 százalékkal, azaz 400 ezer fővel. Ez a szám megegyezik a főváros, Canberra lakosságszámával.

Az ausztráliai népességnövekedés háromnegyed része a tengerentúlról érkező bevándorló. Az újonnan érkezettek rendszerint a nagyvárosokat - Melbournet, Sydneyt és Brisbanet - részesítik előnyben. A szakképzett munkaerő, illetve a humanitárius segítségnyújtásban részesülők döntő többsége is ezekbe a városokba érkezik. A gyors népességnövekedés a közszférában, a közlekedésben és az egészségügyben is érezteti hatását.

A miniszteri javaslat az új lakók felére vonatkozna a szigorítás. Mivel a jövő évi választások egyik fő kampánytémája várhatóan a bevándorlás lesz, ezzel a tervvel szeretnének enyhíteni a nagyvárosok infrastrukturális problémáin. Egyelőre viszont még nem derültek ki részletek arról, hogyan lennének kikényszeríthetők a javaslat feltételei.Forrás: http://www.origo.hu/nagyvilag/20181009-ausztralia-szabalyokhoz-kotne-a-bevandorlast.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn