A kényszer legyűri a hagyományt, Japán is megnyílik a külföldi munkavállalók előtt

A kényszer legyűri a hagyományt, Japán is megnyílik a külföldi munkavállalók előtt

Csendes forradalom zajlik Japánban. A kormány a napokban hagyta jóvá a törvényjavaslatot, amelynek alapján a jövőben szerény képzettségű külföldiek is öt éves tartózkodási vízumot kaphatnak.

Japánban hatalmas a munkaerőhiány a vendéglátásban, az építőiparban és az idős emberek ápolására szakosodott ágazatban. A kormány által most jóváhagyott javaslatot a parlament biztosan megszavazza, és az új szabályok a jövő év áprilisában lépnek életbe. De vannak bizonytalansági tényezők. Például nincs kvóta, tehát számbeli felső határ. Shinzo Abe kormányfő rafináltan csak annyit mondott, hogy annyian fognak engedélyt kapni, amennyire szükség lesz.

 A külföldi munkavállalók alkalmazása kínos kérdés a világ egyik etnikailag legegységesebb és zárt országában. A japán nyelv és kultúra egyedi, ezt csak nagyon kevés külföldi tudja elsajátítani. De: a 128 milliós országban a lakosság egyre nagyobb hányada ápolásra szoruló idős ember és közben a születési ráta az egyik legalacsonyabb a világon. Már most is dolgozik Japánban 1,28 millió külföldi munkavállaló. Igaz, többségük magasan képzett szakember, illetve dél-koreai-japán vegyes családokból származnak. Jelenleg a munkanélküliségi index 2,3 százalék, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy mindenki dolgozni tud, aki csak akar. A hivatalos állami statisztika szerint 164 meghirdetett állásra csak 100 jelentkező van. Hát ezért kellett ez a tabudöntő elhatározás, hogy megkönnyítsék a külföldi munkavállalók beilleszkedését.

 Persze ezt egyeztetni kell a nacionalista reflexekkel. De azért valakinek mégis csak ki kell cserélnie a koszos pelenkát.(via Le Figaro)Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20181105_A_kenyszer_legyuri_a_hagyomanyt_Japan_is_megnyilik_a_kulfoldi_munkavallalok_elott#rss

hvg.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn