Nem működött a lezuhant indonéz repülő sebességmérője

Az utolsó négy repülőút során hibásan működött a Lion Air indonéz légitársaság múlt héten lezuhant gépének sebességmérője - közölte hétfőn a délkelet-ázsiai ország közlekedésbiztonsági bizottsága.

Az indonéz Lion Air légitársaság Boeing 737 MAX 8 típusú gépének fedélzeti adatrögzítőjéből letöltött adatokból derült ki a gép sebességmérőjének meghibásodása - mondta a bizottság vezetője.

Egy hónapba telhet, mire kiderül, miért zuhant le az indonéziai repülőgép

A 189 áldozat hozzátartozói arra kíváncsiak, hogy kaphatott repülési engedélyt a gép.

A testület közlése szerint a gép utolsó négy repülőútja során minden esetben hasonló probléma állt fenn. A gép utolsó útján egyenetlen sebesség és magasság volt tapasztalható, és a feketedoboz adatai kimutatták, hogy már az előző három úton is adódtak problémák a gép sebességmérőjével.

Az indonéz légi szerencsétlenség áldozatainak maradványait viszik egy keresőhajó fedélzetére Jakarta partjainál 2018. október 30-án.Forrás: MTI/AP/Tatan Syuflana

A megállapítás nyomán indonéz szakemberek, az amerikai szállítási biztonsági hivatal, illetve a gépet gyártó Boeing vállalat részletes vizsgálatot folytatnak le a Boeing 737 MAX 8 típusú gépek repülési sebességével kapcsolatban.

A Lion Air légitársaság elismerte, hogy a múlt héten lezuhant gépével voltak műszaki problémák korábban, de állítása szerint ezeket kijavították. A nyomozók ezért vizsgálni fogják a karbantartási jegyzőkönyvet: azt, hogy milyen problémákat jelentettek, milyen javításokat eszközöltek a gépen, kellett-e valamilyen alkatrészt cserélni, továbbá az elvégzett javításokat ellenőrizték-e, mielőtt a gépet repülésre alkalmasnak nyilvánították.

Az indonéz légi szerencsétlenség áldozatainak hozzátartozói keresik szeretteik személyes holmijait Jakarta partjainál 2018. október 31-én.Forrás: MTI/EPA/Adi Weda

Huszonegy éve ez volt a legsúlyosabb légikatasztrófa Indonéziában, 189 ember halt meg.A Lion Air Indonézia egyik legfiatalabb légitársasága, ám rendkívül gyorsan terjeszkedik a délkelet-ázsiai régióban.Forrás: http://www.origo.hu/nagyvilag/20181105-az-indoneziai-gepnek-nem-mukodott-a-sebessegmeroje.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn