Sortűzben akar meghalni négy halálraítélt az USA-ban

 
A villamosszék és a méreginjekció nem elég jó nekik.

Keresetet nyújtott be egy szövetségi bíróságnak négy halálraítélt az amerikai Tennessee államban, hogy sortűz által végezzék ki őket – írja az MTI az AP amerikai hírügynökség hétfői jelentésére hivatkozva.

A keresetet még pénteken nyújtották be, egy nappal az után, hogy villamosszékkel kivégezték Edmund Zagorskit Tennessee állam egyik fokozottan őrzött börtönében. A férfi ügyvédjei azzal érveltek az elektromos áramütés általi halál mellett, hogy emberségesebb módszer, mint a mára már az Egyesült Államokban bevett gyakorlatként alkalmazott halálos méreginjekció beadása, ugyanis gyorsabban hal meg az elítélt.

A mostani, sortűz általi kivégzést kérő keresetet benyújtó négy férfi egyike az 1981 óta halálsoron lévő David Earl Miller, akit egy 23 éves, szellemi fogyatékos, Lee Standifer megerőszakolása és meggyilkolása miatt ítéltek el. A férfinek kedden kell döntenie december 6-ra kiírt kivégzése módjáról. A keresetet azért nyújtották be, hogy e döntést, illetve a kivégzést elhalaszthassák, amíg egy szövetségi bíró megvizsgálja a kérdést.

Stephen Kissinger kirendelt védő a keresetben a kérést azzal indokolja, hogy van alternatívája a méreginjekciónak és a felesleges szenvedés kockázatát jelentő villamosszéknek, méghozzá a sortűz, amelyhez minden szükséges "kellék" rendelkezésre áll a déli államban: fegyverek, képzett személyzet és elég hely a kivégzőosztagnak.

A keresetben hozzátették azt is, hogy amennyiben elutasítja a bíró a halálraítéltek kérését, adjon engedélyt a halálos injekció alternatíváira, például a méreg szájon át történő alkalmazására.

Az Egyesült Államokban legutóbb 2010-ben, Utah államban alkalmaztak kivégzőosztagot halálos ítélet végrehajtásához. Jelenleg Utah mellett csak Mississippiben és Oklahoma államban engedélyezik a sortűz által halált.
 


Forrás: https://888.hu/article-sortuzben-akar-meghalni-negy-halalraitelt-az-usa-ban

888.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn