Egyre többen akarnak kormánykoalíciót a bevándorlásellenes Svéd Demokratákkal

Még mindig nem állt fel a svéd kormány. Egyre többen kezdeményeznének tárgyalásokat a Svéd Demokratákkal.

 

A szeptemberi választások óta még mindig nem állt fel a svéd kormány. A szociáldemokraták ugyan kísérleteztek, de végül kudarcot vallottak a kormányalakítással. Ennek eredményeképp egyre több szavazó sürgeti a politikusokat a bevándorlásellenes Svéd Demokratákkal való együttműködésre.

Ezt egy friss közvélemény-kutatás igazolja, amely a jobbközép Mérsékelt Párt és a Kereszténydemokraták szavazói körében készült. Mindkét politikai közösség szimpatizánsai úgy vélik: pártjaiknak tárgyalásokat kellene kezdeményezniük a bevándorlásellenesekkel. A Mérsékelt Párt szavazóinak 85 százaléka, míg a kereszténydemokrata szavazók 83 százaléka nyitna a Svéd Demokraták felé.

Jimmie Akesson

Fotó: AFP

Svéd szakértők szerint az utca embere egyértelműen azt vallja, hogy tárgyalni kellene a többieknek a bevándorlásellenes párttal, ám a pártok vezetői ezt ilyen-olyan megfontolásokból mégsem hajlandók meglépni.

A Svéd Demokraták vezetője, Jimmie Akesson egyébként már korábban is jelezte, hogy nyitott a párbeszédre mind a mérsékeltek, mind a kereszténydemokraták irányába. Fordítva ez már nem igaz, az összes párt következetesen kijelentette a szavazás előtt, hogy Akessonékkal nem hajlandóak együttműködni.

Kérdés, hogy ez az elhatározás meddig tart ki, hiszen a Svéd Demokraták kirekesztésével csak a kormányalakítást késleltetik a skandináv országban. Új választásokat pedig senki sem akar.

A választásokon a Szövetségként ismert jobbközép koalíció – amely a Mérsékelt Pártot, a Centrum Pártot, a Kereszténydemokratákat és Liberálisokat tömöríti – 142 képviselői mandátumot szerzett, míg a Svéd Demokraták 63 képviselői helyet nyertek.
 


Forrás: https://888.hu/article-egyre-tobben-akarnak-kormanykoaliciot-a-bevandorlasellenes-sved-demokratakkal

888.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn