Hiába tiltotta be Varsó ellenzéki főpolgármestere, meg lesz tartva a lengyel függetlenség menete

 
Hanna Gronkiewicz-Waltz varsói főpolgármester a kevés bevethető rendőrre és a várható nacionalista felhangokra hivatkozva tiltotta be a menetet, azonban ennek ellenére meg lesz tartva - ráadásul állami rendezvényként.

Hatalmas várakozások előzik meg lengyel barátainknál az ország függetlenné válásának 100. évfordulóját: Lengyelország 123 éves feldaraboltság után 1918. november 11-én lett újra szuverén állam. A függetlenség napján országszerte ünnepi rendezvények garmadáját rendezik meg.

Az egyik legjelentősebb, legimpozánsabb esemény a Varsóban 2010 óta minden évben megrendezett lengyel függetlenség menete, amelyen a tavalyi évben a becslések szerint közel 100 ezer ember vett részt.

A menet a Poniatowski hídon

Fotó: AFP

Az idei, a 100. évfordulóra tervezett menet körül azonban kialakult egy kisebb politikai csetepaté. Varsó ellenzéki főpolgármestere, Hanna Gronkiewicz-Waltz szerda délelőtt jelentette be, hogy

a kevés bevethető rendőr és a várható nacionalista felhangok miatt betiltja a rendezvényt.

Az esemény szervezői bírósági fellebbezéssel reagáltak a politikus asszony bejelentésére, és kilátásba helyezték, hogy az akciót a tiltás ellenére is megtartják.

A Nemzeti Stadion (Stadion Narodowy) előtt vonul a tömeg

Fotó: AFP

Andrzej Duda államfő és Mateusz Morawiecki kormányfő szerda esti soron kívüli találkozóját követően azonban eldőlt, hogy a bírósági döntéstől függetlenül

idén is megtartják a függetlenségi menetet Varsóban, méghozzá állami rendezvényként.

A vélhetően több mint százezer ünneplőből álló tömeg az eredetileg tervezett útvonalon fog haladni, a kormány minden büszke lengyelt vár a vonulásra, pártállástól függetlenül.

 


Forrás: https://888.hu/article-hiaba-tiltotta-be-varso-ellenzeki-fopolgarmestere-meg-lesz-tartva-a-lengyel-fuggetlenseg-menete

888.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn