Összeütközött két hajó egy norvégiai kikötőben, az egyik elsüllyedhet

Egy norvég fregatt és tartályhajó ütközött össze a kikötőben, nyolc ember megsérült. A közel 140 fős legénységet már kimenekítették a süllyedő hajóból. 

A Bergen városától északra található Sture kikötőjében tartózkodó Helge Ingstad hadihajó várhatóan elsüllyed, ezért a 137 fős legénységét kimenekítették.

Elsüllyed a Helge Ingstad norvég hadihajó, miután összeütközött a Sola TS máltai tartályhajóval a norvégiai Oygarden közelében 2018. november 8-án.Forrás: MTI/EPA/NTB SCANPIX/Marit Hommedal

A balesetet a Sola TS - több mint százezer tonnás, 250 méter hosszú és 44 méter széles máltai tartályhajó okozta.

Erik Walle, a norvég rendkívüli helyzetek központjának képviseletében azt mondta az NTB helyi hírügynökségnek, hogy a fregatton keletkezett léken át több víz ömlik be a hajótestbe, mint amennyit ki lehet szivattyúzni, s a hajó tatja már mélyen a vízbe merült.A tankerben nem keletkezett kár, 23 fős személyzete nem hagyta el a hajót.

Sture egy olajterminál, amelybe az Északi-tengeren lévő mezőkről érkezik a kőolaj, hogy innen aztán exportálják a világpiacra.

A Helge Ingstad nemrégiben a Trident Juncture kódnevű NATO-hadgyakorlaton vett részt, amelyen Norvégia védelmére összpontosítottak.

A fregatt Sture kikötőjébe azért tért be, hogy ivóvizet vételezzen.Forrás: http://www.origo.hu/nagyvilag/20181108-olyan-sulyos-karok-keletkeztek-egy-norveg-fregattban-hogy-sullyedoben-van.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn