?>

Könnygáz, gumilövedék, rohamrendőrök - ismét áll a bál Párizsban

A francia rendőrség könnygázt és vízágyúkat vetett be az üzemanyagadó emelése ellen tüntető francia sárgamellényesek ellen szombaton Párizs központjában, mert át akartak törni egy rendőrkordont. Helyszíni jelentések szerint legalább 24 erőszakos tüntetőt őrizetbe vettek.

 

A sárgamellényeseknek országosan ez a harmadik nagy tüntetése, egyébként november 17. óta tartanak demonstrációkat különböző helyeken az ország útjain. Az egy héttel ezelőtti párizsi tüntetés már erőszakos volt. Pénteken kudarcba fulladt a sárgamellényesek két képviselőjének tárgyalása Édouard Philippe miniszterelnökkel – írja az MTI.

A kudarc oka, hogy a mozgalom alulról szerveződik és a korábban kijelölt szóvivők legitimitását sokan vitatták. Ennek ellenére a beígért 10 helyett két sárga mellényes megpróbált találkozni a miniszterelnökkel. Az egyik sárga mellényes azt szerette volna, ha miniszterelnökkel való találkozó a kamerák előtt zajlott volna, ám ezt Édouard Philippe elutasította. Ehelyett a kormányfő egyetlen tüntetővel találkozott, zárt ajtók mögött. Az egy órás megbeszélés részleteiről nem tájékoztatták a nyilvánosságot, sőt, még a tüntető személyazonosságát is titokban tartották.

Szombat reggel hat óra óta le van zárva a párizsi Champs-Élysées sugárút a forgalom elől. Sok üzlet és étterem kirakatát a tulajdonosok bedeszkázták erre a napra, okulva a múlt szombati károkból.

 

A tüntetők a sugárúton vonultak végig, és egy részük a Place de l'Étoile-on át akarta törni a rendőrkordont, amire a rendőrök könnygáz és vízágyúk bevetésével válaszoltak. A tömeg szétoszlott, és helyenként kukákat borított fel, illetve gyújtott meg. A rendőrök - tartva attól, hogy erőszakos szélsőbal-, illetve szélsőjobboldali elemek vegyültek a tüntetők közé - legkevesebb 24 erőszakos tüntetőt őrizetbe vettek.

Valószínűleg festékes palackot dobtak a rohamrendőrökre a tüntetők a Champs Elyseén.

Fotó: AFP

A sárgamellényesek tüntetése mellett szombaton Párizsba demonstrációt hirdetett meg a CGT szakszervezet is, valamint várható egy tüntetés a külföldi diákok kiadásainak emelése ellen. A rendőrség mintegy 5 ezer tagját vezényelte ki szombaton a fővárosi utcákra, és további 5 ezret vidéken.

Úgy tűnik, hogy a rendőrség gumilövedéket is alkalmaz. Az RT egyik helyszíni riportere tette közzé az alább látható képet, amelyen jól látható a brutális sebesülése. Valószínűleg a férfit fejbelőtték munkavégzés közben.

J'ai été blessé par un tir de la police pic.twitter.com/0xhwilXc1c

— Lucas Léger (@lucas_rtfrance) 2018. december 1.

 

 


Forrás: https://888.hu/article-konnygaz-gumilovedek-rohamrendorok-ismet-all-a-bal-parizsban

888.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn