?>

Hivatalos: Macronék meghátrálnak

Édouard Philippe francia kormányfő kedden hivatalosan is bejelentette az üzemanyagadó emelésének befagyasztását, eleget téve ezzel a sárgamellényes mozgalom legfőbb követelésének.

 

A hat hónapos moratóriumot a társadalmi elégedetlenség enyhítése érdekében tett egyéb lépések is kísérik, köztük a gáz és az áram árának féléves befagyasztása.

Egyetlen adó sem ér annyit, hogy veszélybe sodorjuk miatta a nemzet egységét"

– mondta beszédében Philippe, majd hozzátette, a döntések célja, hogy békét és nyugalmat hozzanak el az országban, és lehetővé tegyék a valódi párbeszédet az elmúlt hetekben felszínre került aggodalmakkal kapcsolatban.

A kormányfő egyúttal felszólította a franciákat, hogy a következő hónapokban vitassák meg a felvetett javaslatokat, és szükség esetén javítsák, valamint egészítsék ki őket.

A kormányfő először kedd reggel, a Köztársaság Lendületben (LREM) és szövetségese, a Demokratikus Mozgalom (MoDem) parlamenti frakcióülésén jelentette be a döntést, amelyek a kabinet előző este fogadott el Emmanuel Macron francia elnökkel egyetértésben.

 
Fotó: AFP

A széles társadalmi támogatást élvező sárgamellényesek egyik fő követelése az volt, hogy a kormány tegyen le az üzemanyagadó januárra tervezett emeléséről.

Süketnek vagy vaknak kell lenni ahhoz, hogy ne lássuk vagy halljuk a franciák eddig szemérmességből vagy büszkeségből elnyomott haragját"

– mondta beszédében Philippe.

A politikus megérti ezt a haragot, ugyanakkor jelezte, hogy a kormány nem fogadja el a tiltakozásokat eddig jellemző erőszakot. A hétvégi erőszakos tüntetések óta – amelynek következtében több mint egymilliárd forintos károk keletkeztek Párizsban – a kabinet igyekszik csillapítani a feszültségeket és megelőzni az újabb összeütközéseket.

A kormányzati válaszok késlekedése miatt a tiltakozás hétfőn tovább szélesedett: a mentősök és a középiskolások is csatlakoztak a megmozduláshoz, miközben tiltakozó sárgamellényesek blokád alá vonták a Total olajvállalat 75 üzemanyagraktárát. A legfrissebb felmérések szerint franciák 72 százaléka megértő az útblokádokat emelő tiltakozókkal, és támogatja a szociális mozgalmat. A sárgamellényesek követeléseivel több párt és neves politikus is egyetért. Szerdán parlamenti vitát tartanak a jelenlegi társadalmi válságról.

 


Forrás: https://888.hu/article-hivatalos-macronek-meghatralnak

888.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn