?>

Teljes összeomlás: Venezuelában már temetkezni sem tudnak

 
 

A hamvasztáshoz földgáz, a koporsókhoz fa és fém, a sírokhoz cement nincs. 

 

Számos család nem tudja elhamvasztani elhunyt hozzátartozóját a nyugat-venezuelai Zulia államban, mert a temetőknek elfogyott az ehhez szükséges földgázuk, a hagyományos temetést pedig a legtöbb ember nem engedheti meg magának, mert a hiperinfláció miatt magasra szöktek az árak - írja a Reuters nyomán az MTI.

Tudósításában a hírügynökség kiemelte a 27 éves Angelica Vera történetét, akinek az édesapja novemberben hunyt el. A nő elmondta:

nem tudta elhamvasztani édesapját, mert a kiválasztott temetőnek kifogytak a földgázkészletei. A hagyományos temetés pedig legalább háromszorosába kerül a hamvasztásnak.

Venezuela hiába a világ egyik legnagyobb energiahordozó-tartalékával rendelkező országa, egyre nagyobb a hiány a földgázból, Zulia állam pedig az egyik leginkább érintett térség.

Angelica Vera nem engedhette meg magának, hogy kivárja, amíg a temető gázhoz jut, ugyanis egyhavi minimálbér összegének felel meg a napi díja annak, hogy az elhunytakat a halottas házban őrizzék. A nőnek végül egyetlen választása maradt, és élt is vele:

édesapját egy jelöletlen sírban helyezték végső nyugalomra a temető szélén, ahova általában az azonosítatlan holtakat földelik el.

A nő Reuters által megkérdezett sorstársai egyöntetűen azt mondták, hogy sokat kell várni arra, hogy elhamvasszák a holtakat. 

Nemcsak a kedvezőbb díja miatt részesítik már előnyben a hamvasztást a venezuelaiak.

Hiány van a fából és a fémből a koporsók készítéséhez, valamint a cementből a sírok kialakításához.

A súlyosbodó gazdasági válság miatt azonban már ez az opció is elérhetetlenné kezd válni. A 36 éves Ana Hernandez elmondta: a hiperinfláció miatt a hamvasztás ára 108 százalékkal emelkedett egy hét alatt.

Venezuelában az éves infláció várhatóan el fogja érni az 1 millió százalékot. 

A világ legnagyobb olajkészleteivel rendelkező Venezuela évek óta súlyos gazdasági, politikai és társadalmi válsággal küzd. A gazdasági problémák forrása, hogy az országnak a kőolajon kívül szinte semmilyen exportcikke nincs, a szélsőbaloldali diktatúra pedig hosszú évek óta nem foglalkozik a gazdaság más ágazatainak fejlesztésével. Az olaj világpiaci árának csökkenésével Venezuela gazdasága zuhanórepülésbe kezdett, elszabadult az infláció, és súlyos hiány alakult ki az alapvető termékekből. 

 Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) november eleji tájékoztatása szerint már hárommillió venezuelai menekült el hazájából 2015 óta.Forrás: https://alfahir.hu/2018/12/05/venezuela_valsag_temetkezes

Alfahír

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn