Fellépett a Fülöp-szigeteki kormány: nem engedik, hogy az ENSZ vizsgálja a több ezer ember halálával járó drogháború körülményeit

Teodoro Locsin / Fotó: EPA/MARK R. CRISTINO

Teodoro Locsin / Fotó: EPA/MARK R. CRISTINO

Nem engedi meg a Fülöp-szigetek kormánya, hogy az ENSZ vizsgálatot indítson az ország drogellenes háborúja során meggyilkolt több ezer ember ügyében – jelentette be a fülöp-szigeteki külügyminiszter, Teodoro Locsin .

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa júliusban fogadott el határozatot arról, hogy átfogó jelentés készüljön arról a hároméves időszakról, amelynek során Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki elnök parancsára gyakorlatilag bármi megengedett volt a kábítószer-terjesztők vagy azok ellen, akiket bármilyen, kábítószeres ügylettel kapcsolatba hoztak. A drogellenes háború során a hatóságok legalább 6700 embert lőttek le. A rendőrség mindig azt mondta, ezek az emberek drogárusok, akik szembeszegültek a rendőri fellépéssel.

A jogvédő csoportok más állásponton vannak, mint a helyi hatóságok, szerintük ugyanis több ezer kábítószer-használó is áldozatául esett a tisztogatásnak. A rendőrséget azzal vádolják, hogy előzetes vizsgálat nélkül gyilkoltak meg embereket, akikről csak gyanították, hogy kábítószer-kereskedelmi ügyeket bonyolítottak le.

Teodoro Locsin egy tévéinterjúban azt mondta, azért nem engedik be az ENSZ-vizsgálókat, mert azok eleve előítéletekkel érkeznének.

„Korábban is megmondtam, hogy azok a gazemberek – különösen az a nő, aki úgy tesz, mintha ő lenne Alice Csodaországban – először ítélkeznek, majd csak azután vizsgálódnak. Ez így nem megy” – nyilatkozta a Fülöp-szigetek külügyminisztere. Locsin Agnes Callamardra, az ENSZ jelentéstevőjére utalt, aki régóta bírálja Duterte elnököt.

„Nem, nem akarom, hogy idejöjjenek, hogy aztán azt mondják, minden, amit korábban bizonyíték nélkül állítottak, valóban igaz, mert ők maguk is 'látták'. Mégis hogyan? Exhumálják a holttesteket? Erre nem adunk nekik lehetőséget” – mondta.

Locsin az ENSZ vonatkozó határozatát a maga részéről semmisnek nyilvánította, arra hivatkozva, hogy az ellenszavazatok és a tartózkodások összesített számához képest a támogató szavazatok kisebbségben maradtak a voksoláskor – írja az Index.

 
 

 Forrás: https://www.blikk.hu/aktualis/kulfold/fulop-szigeteki-kormany-tobb-ezer-ember-halalaval-jaro-droghaboru/zg37y8d

Blikk

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn