Olyan forró volt a nyár, hogy felbukkant a víz alól a spanyol Stonehenge

Olyan forró volt a nyár, hogy felbukkant a víz alól a spanyol Stonehenge

Helyiek egy csoportja el akarja szállíttatni, mielőtt újra ellepi a víz, a régészek viszont aggódnak.

Mintegy ötven évvel azután, hogy elárasztották vízzel, ismét felbukkant egy hétezer éves megalitikus kőkör, a guadalperali dolmen Spanyolországban.

A NASA Landsat 8 műholdas felvételén látható, hogy az ősi, guadalperali dolmen az egész Európában tomboló nyári szárazság miatt került felszínre.

A spanyol Stonehenge-ként elhíresült építmény 150 kőből áll, ezek közül több 180 centiméternél is magasabb. A régészek szerint egyébként idősebb, mint a Stonehenge. Továbbá azt is gondolják, hogy a megalit tetejét egykor egy hatalmas sziklasapka zárta le, amely a rituális teret is elkerítette. 

A feltételezett bejáratot egy különösen nagy kő jelöli, amelynek egyik oldalába egy emberalakot véstek, egy másikba pedig egy kanyargós formát: talán egy kígyót vagy a közeli Tagus-folyót jelölve. Ha az utóbbi, akkor ebbe a kőbe vésték az Európában ismert legidősebb térképet.

A dolment az 1920-as években kezdték el feltárni a spanyol-portugál határ keleti oldalán. Az 1963-ban viszont Francisco Franco diktátor regnálása idején vízzel árasztották el a völgyet, így a dolmen egy mesterséges víztározó mélyén pihen. Most azért emelkedett a felszínre, mert a hőség miatt kiszáradt a tó vize.

Az korábban is előfordult már, hogy a kövek hegye felbukkant, az egész dolmen viszont ötven éve nem volt látható. Ha újra esni kezd az eső, a kövek ismét eltűnnek majd.

A helyiek petíciókat írtak, hogy az állam vitesse el a dolment egy magasabb pontra. Régészek egy csoporja viszont aggodalmát fejezte ki, hogy a kövek mozgatása felgyorsíthatja a pusztulásukat. Főleg, ha az esőzéssel versenyezve, sietve viszik el őket.

(Live Science)Forrás: http://hvg.hu/kultura/20190923_Olyan_forro_volt_a_nyar_hogy_felbukkant_a_viz_alol_a_spanyol_Stonehenge_guadalperali_dolmen#rss

hvg.hu

A Petrényi Család Honlapja