Az időjárás úgy döntött, hogy kikészíti Olaszországot

Az időjárás úgy döntött, hogy kikészíti Olaszországot

Lavina, árvíz, fákat kicsavaró viharok tépázzák Olaszországot.

Nem csak a velenceiek idegeit teszi próbára az időjárás a hétvégén, gyakorlatilag egész Olaszországban egymást érik a rendkívüli események. 

Dél-Tirolban, Bolzanóhoz közel vasárnap reggel lavina zúdult lakott területre, emiatt 6500 háztartás maradt áram nélkül. Bár csak néhány házban esett kár, és eltűntekről egyelőre nincsen hír, Val Martello település jelenleg el van zárva a külvilágtól, mivel a helikopterek sem közlekedhetnek az időjárási körülmények miatt.

A Brenner-hágónál egy kidőlt fa villanyvezetéket sodort az autópályára, emiatt azt lezárták, akárcsak a vasúti pályát. A Corriere.it beszámolója szerint az út szabaddá tétele órákig eltarthat még.

Emilia-Romagna tartományban, Bologna térségében az Idice patak öntött ki Budrio térségében. Száz embert kitelepítettek. Az Appenninek modenai részén az erős szél és a havazás miatt tízezer háztartás maradt villany és gáz nélkül. 

Róma közelében, Albano Laziale településen komoly sérülésekkel szállítottak kórházba egy 23 éves férfit, akinek a kocsijára fa dőlt szombaton este, miközben benne ült. Egy másik autóra Rómában zuhant fa, itt a sofőr sértetlen maradt.

Mindeközben Firenzében aggodalommal figyelik, hogy az Arno folyó húsz éve nem látott magas vízállást ért el. A vasárnap délutáni mérések már megnyugtatóbbak voltak, 4,8 méteren állt a folyó, 70 centiméterrel a második védvonal alatt.

Empoliban és Pisában azonban csak ezután tetőzik az ár. Pisában elrendelték, mint minden kereskedelmi tevékenységet be kell szüntetni vasárnap 18 óra 30 perctől másnap délig. Az egyetemen sem lesznek előadások, és egy ma délutáni színházi előadást is kivételesen szünetek nélkül adnak elő, hogy 18 óráig kiürülhessen a színház. Akik az Arno mentén laknak, nem is használhatják holnapig az autójukat.

Az ugyancsak toszkánai Grosseto megyében vasárnap reggel forgószelet észleltek, elővigyázatosságból kiürítések is voltak. Ennél délebbre, Nápoly mellett, Casertában zivatarcella nyomán árasztotta el víz az utcákat.

Borítóképünkön az 1966-os pusztító firenzei árvíz fotója.Forrás: http://hvg.hu/vilag/20191117_Az_idojaras_ugy_dontott_hogy_kikesziti_Olaszorszagot#rss

hvg.hu

A Petrényi Család Honlapja