Tízezrek tüntetnek Iránban, miután a kormány másfélszeresére emelte az üzemanyagárakat

Napok óta heves tüntetések zajlanak Iránban, miután Hasszán Rohani elnök bejelentette, hogy másfélszeresére növelik az üzemanyagárakat, hogy ezzel több pénz jusson az iráni szociális rendszerbe, a szegények ellátására. Bár az iráni üzemanyagárak még ezzel az áremelkedéssel is a világ legalacsonyabbjai között vannak, több tízezren vonultak utcára.

A helyzet tovább durvult, miután Ali Hámenei ajatollah, Irán legfelsőbb vallási vezetője bejelentette: támogatja az áremelést, a tüntetőket pedig ellenforradalmároknak, az Iráni Iszlám Köztársaság ellenségeinek nevezte. Az embereket nemcsak az üzemanyagárak zavarják, hanem az utóbbi hónapok gazdasági nehézségei is, a riál összeomlásával több család megtakarítása elveszett, megroppant az ország gazdasága, ami az Egyesült Államok felé továbbra is érvényben lévő szankciók miatt egyébként sincs olyan jó helyzetben.

A tüntetések általában békések voltak, de több városban azért erőszakra is sor került, volt, ahol könnygázgránátokat lőttek a rendőrök a demonstrálókra, Behbahanban pedig a tiltakozók felgyújtották az Iráni Nemzeti Bank helyi irodáját.

 

Teheránban autósok torlaszolták el a járműveikkel a város főbb útvonalait.Forrás: https://444.hu/2019/11/17/tizezrek-tuntetnek-iranban-miutan-a-kormany-masfelszeresere-emelte-az-uzemanyagarakat

444

A Petrényi Család Honlapja