82 éves lenne Hofi Géza

Minden idők talán legnépszerűbb magyar humoristája július 2-án ünnepelte volna a születésnapját. Csak 66 éves volt, amikor meghalt.

Hétfőn ünnepelte volna 82. születésnapját minden idők egyik legkedveltebb magyar nevettetője, Hofi Géza. A Kossuth- és kétszeres Jászai-díjas színművész-humorista, a Halhatatlanok Társaságának örökös tagja, érdemes és kiváló művész 1936. július 2-án született Hoffman Géza néven.
 
Az érettségi után hiába jelentkezett a Színművészeti Főiskolára, nem vették fel. Később, már a kőbányai porcelángyár munkásaként beiratkozott Rózsahegyi Kálmán színiiskolájába, ahol olyan nagyszerű kollégáival koptatta a padot, mint Sztankay István és Sas József.

HOFI GÉZA A MAGYAR RÁDIÓ STÚDIÓJÁBAN EGY 1979-ES FELVÉTELEN (FOTÓ: FORTEPAN)

Tehetségére öt melósév után figyelt fel Szendrő József, aki 1960 őszén szerződtette is a fiatal színészt a debreceni Csokonai József színházhoz. Az előadások után színésztársaival gyakran parodizálták a figuráikat: ezen felbuzdulva 1963-ban visszaköltözött Budapestre, és ORI-engedéllyel behaknizta a fél országot.
 
Országszerte ismertté 1968-ban, a Magyar Rádió szilveszteri műsorában elhangzott táncdalfesztivál-paródiájával vált. 1969-ben a Komlós János vezette Mikroszkóp Színpadhoz, 1983-ban pedig a Madách Kamara Színházhoz szerződött, ahol egész estés előadóestjeivel szórakoztatta a közönséget. Hofélia című estje ötszáz, az Élelem bére című pedig ezerötszáz előadást ért meg. 

Hofi a rendszerváltás után is népszerű maradt. Utolsó fellépése 2002 áprilisában volt, alig néhány nappal a halála előtt. Nevéhez számos, azóta szállóigévé vált aranyköpés kötődik. Mi itt a Megalkuvó macskák című, Koós Jánossal közösen készített animációs filmje híres betétdalával, a Macska-duettel emlékezünk meg róla.Forrás: https://www.nlcafe.hu/magyarorszagkul/20180703/82-eves-lenne-hofi-geza/

nlcafe.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn