Az ősi démon imádja a gyilkos játékot

A démoni vigyor gonosz védjegye (Fotó: UIP-DunaFilm)

A démoni vigyor gonosz védjegye (Fotó: UIP-DunaFilm)
 

Néhány végzős egyetemista ártatlannak induló játéka halálosra fordul, amikor valaki – vagy valami – elkezdi megbüntetni azokat, akik hazudnak, vagy nem merik megtenni, amit választottak, vagy egyszerűen csak ki akarnak szállni a játékból. A Felelsz vagy mersz tinihorror láttán jobban jársz, ha maradsz a jól bevált Ki nevet a végén? című játéknál.

Ügyesen ötvözi filmjeiben az izgalmakat, az akciót és a humort Jeff Wadlow forgatókönyvíró-rendező-producer. Legyen szó házilag barkácsolt jelmezben igazságot osztó önjelölt szuperhősről (Ha/Ver 2.), aki a világ legnagyobb összeesküvésével találja szembe magát, bukott szövetségi ügynökről, aki repülőgépen száll szembe a gyilkosokkal (Non-stop), vagy néhány gimisről (Cry Wolf – Kiálts farkast!), akiknek a viccesre vett játéka szörnyűséges valósággá válik, a rendezőt mindig olyan történetek érdekelték, amelyekben semmi nem az, aminek látszik. Wadlow-nak remek érzéke van a feszültségkeltéshez, és tökéletesen ismeri a történetmesélés csínját-bínját.

Kedvcsinálónak itt a tinihorror előzetese:

Nincs ez másként a Felesz vagy mersz esetében sem. A történet ezúttal néhány barátról szól, akik elképesztő próbatétel elé kerülnek: meddig hajlandók elmenni az életben maradásuk érdekében? Hol a határ, ha az a tét, hogy túléled-e a játékot? Miközben az ember tövig rágja körmét az izgalomtól, a rendező humorról is gondoskodik. „Izgalmasnak találom, hogy kötéltáncot járunk: a végletekig fokozzuk a feszültséget, miközben lehetővé tesszük, hogy a közönség időnként jókat nevessen – mondja. – Olyasmit alkottunk, ami reményeink szerint legalább annyira hátborzongató, mint amennyire szórakoztató”.


Az egész csak játéknak, jó bulinak tűnt (Fotó: UIP-Dunafilm)
 

A filmesek rájöttek, hogy a Felelsz vagy mersz társasjáték különféle változatai szinte minden kultúrában előfordulnak. A szabályok szerint a játékosoknak olyan dolgokat kell megtenniük, amit normális esetben nem tennének – csókolják meg titkos imádottjukat vagy áruljanak el magukról valami nagyon személyes titkot. „Ritkán van lehetőségünk arra, hogy olyasmit tegyünk, amit nem kellene – magyarázza Wadlow. – Kihasználtuk, hogy ez a játék ilyen, és a Callux nevű ősi démon megidézésével hozzáadtuk azt a dimenziót, hogy élet-halál forog kockán. Nem csupán arról van szó, hogy a szereplők arra kényszerülnek, hogy feltárják a legsötétebb titkaikat, és olyan dolgokat cselekedjenek, amiket nem kellene, de ha nem teszik meg, akkor meghalnak. „Ebből aztán jó kis ribillió támad, mert mindenki kiélheti rejtett vágyait, miközben rémületes események láncolata indul be.”

Látogasson el a Tvr-hét Facebook-oldalára!

 

A szereplők minden titkára fény derül (Fotó: UIP-DunaFilm)
 

A játékos forma az egyik legjobb módszer arra, hogy az alkotók a közönséget is bevonják a történetbe. Hiszen a játékösztön mindenkiben benne van, csak fel kell éleszteni. Ahogy játék halad előre, és egyre több dolog derül ki a szereplőkről, a közönség is egyre inkább bevonódik a történetbe. Akarva-akaratlanul a nézők is részesei lesznek, átélik a próbatételeket, reagálnak a kérdésekre. Nemcsak a karakterekért szorítanak, de Callux gonoszságát is élvezik.

Szilágyi G. GáborForrás: http://www.blikk.hu/sztarvilag/filmklikk/az-osi-demon-imadja-a-gyilkos-jatekot/jeejj20

Blikk

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn