Ennél régebbi részletet még nem találtak az Odüsszeiából

Ennél régebbi részletet még nem találtak az Odüsszeiából

A hazatérő, ravasz Odüsszeusz éppen hű barátjával beszélget benne.

Az Odüsszeia legrégibbnek vélt részletét találták meg Görögországban görög és német régészek. A nemzetközi régészcsoport az ókori olimpiák színhelyén, Olümpiában bukkant rá egy vésett agyagtáblára, amely Homérosz Odüsszeia című eposzának 14. énekéből 13 verssort tartalmaz. A részletben az Ithakába érkező Odüsszeusz hű kondásához, barátjához, Eumaioszhoz szól. 

Az előzetes becslések szerint a lelet még a 3. század előttről származik, a Római Birodalom korából. A tábla korának pontos meghatározására még várni kell, de a görög kulturális minisztérium így is "nagyszerű régészeti, irodalmi és történelmi leletként" írt róla.

A több mint 12 ezer verssorból álló epikus mű, az Odüsszeia mellett egy korábbi eposz, az Íliász szerzőjének is Homéroszt tartják. Az Odüsszeia a Trója ostromából hazatérő ithakai király, Odüsszeusz tízéves bolyongását írja le. A tudósok szerint az Odüsszeia a Kr. e. 8. században keletkezett.Forrás: http://hvg.hu/kultura/20180711_Ennel_regebbi_reszletet_meg_nem_talaltak_az_Odusszeiabol#rss

hvg.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn