?>

Lütyő őrmester és csapata színre lép

Lökött egy csapat (Fotó: RAS-archív)

Lökött egy csapat (Fotó: RAS-archív)
 

Louis de Funès harsány komédiás volt. A toporzékoló, állandóan dühbe guruló, grimaszokat vágó kisember megtestesítője, aki egyszerre hencegő, jámbor, gonoszkodó és a csontja velejéig álnok, függetlenül attól, hogy civilben volt, vagy éppen csendőrszerelésben.

A 1960-as évek derekán a tinédzserek rajongtak Louis de Funès filmjéért, A St. Tropez-i csendőrért. Már nem tudni, miért voltak oda jobban, azért a kis mitugrász, harsányan komédiázó csendőrért, vagy azért a néhány „klasszikus” jelenetsorért, melyben egy nudistacsoportot számol föl az ügybuzgó rendőrcsapat. Az akkori (szex)ínséges időszakban a gyerkőcök számára talán mégis ez utóbbi volt a nagyobb szám, de lévén, hogy az internet végeláthatatlan szexkínálatának korában már elveszítette az újdonság varázsát, maradjunk inkább a humor forrásánál. Már csak azért is, mert ez a forrás kiapadhatatlan. Louis De Funès a reneszánszát éli Magyarországon (is): a televízióban újra és újra látható a népszerű Csendőr-sorozata. Ezúttal vasárnap kora délutánonként a Tv2 vetíti őket.

Kedvcsinálónak itt a csendőrök indulója:

A hatvanas évek eleji sikerkomédiák – például a Robbantsunk bankot!, Hogyan lettem vezérigazgató? – mintegy előfutárai voltak De Funès munkássága két jelentős állomásának: a Fantomas-, illetve a Csendőr-szériának. Véletlen folytán mindkettő egyazon évben, 1964-ben indult. Fantomas, a mesterbűnöző, Robin Hood és Raffles, a frakkos betörő egyfajta keveréke már többször is megihlette a filmeseket (még az amerikaiakat is), mielőtt André Hunnebelle újból elővette volna a témát. Lütyő őrmester és csapata azonban szűz területre tévedt. A csendőrfilmjeivel de Funès kihívta a sorsot maga ellen. A néma burleszket leszámítva addig ugyanis még senki nem csinált bohócot a rend éber őréből, már legalábbis egy-két kivételtől eltekintve nem volt divat az óceán innenső partján.


Lütyő őrmestger szerepében Louis de Funes (Fotó: RAS-archív)
 

Louis de Funèsnek 1964-ig semmi baja sem volt a csendőrökkel. A gárda éppoly „vevő” volt rá, mint bárki más, sőt, a színész vezette a rend őreinek szokásos évi felvonulását. A kapcsolatukban egy időre mégis törés következett be, amikor a komikus megcsinálta az (első) ominózus csendőrfilmjét, amelyet az „akinek nem inge…”-féle szólás és Murphy törvénye alapján a csendőrök magukra vettek. Pedig a csendőr nála nem csak paprikajancsi volt, hanem az uniformis iránti tisztelet megtestesítője is egyben. A rendőrlap mégis támadást indított ellene, és kérte a film betiltását, de a frenetikus siker egyszerűen lesöpörte az asztalról az ellenvetéseket.

Látogasson el a Tvr-hét facebook-oldalára!

 

Négykerekűn a csendőr és a csendőrlányok (Fotó: RAS-archív)
 

A St. Tropez-i csendőr – azaz, Cruchot (a magyar keresztségben Lütyő) őrmester tehát hamarosan New Yorkba ment (1966), megnősült (1968), nyugdíjba vonult (1970)… és így tovább, miközben Fantomas is visszatért (1966), majd a Scotland Yard ellen vette föl a harcot (1967). A legnagyobb szám persze az volt, amikor csendőrünk nősülésre adta a fejét. Mivel a filmesek közel sem voltak biztosak a sikerben, elképesztő megoldáshoz folyamodtak, megszavaztatták a publikumot. Hetekig tartott a beérkezett szavazatok feldolgozása, a végeredmény pedig – nos, az már ismert.

Szilágyi G. GáborForrás: http://www.blikk.hu/sztarvilag/filmklikk/lutyo-ormester-es-csapata-szinre-lep/gchcwp2

Blikk

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn