?>

Rég elveszett Honthy Hanna felvételt tett közzé a filmalap

Egy nem rég elveszettnek hitt Honthy Hanna felvételt talált a nemzeti filmalap. A víg özvegy című Lehár-operettet 1941-ben rögzítették a Magyar Rádióban. 

Kurutz Márton, a Magyar Nemzeti Filmalap - Filmarchívum gyűjteményi és kutatási vezetője erről beszélt a Blikknek, miután tavaly személyesen ment ahhoz a diósdi víkendházhoz, ahonnan rájuk telefonáltak, hogy az ott tárolt régi lemezekre felhívják a figyelmet. Az eredeti 140 perces adásnak a fele maradt meg. A felvételeket rég elveszettnek hitték.

A felvétel 74 perces, itt tudja meghallgatni:

 

Kurutz Márton elmondta, hogy csak A víg özvegy élte túl a hangarchívum pusztulását, az "1945-ös ostrom idején minden megsemmisült. Illetve Az ember tragédiája fennmaradt, de csak azért, mert Madách Imre drámájának 1938-as hangjáték- változatát forgalomba hozták. Eredeti, rádiós felvételei odavesztek."

A telefonálónak fogalma sem volt, hogyan került hozzájuk, illetve a családjához a felvételek, vélhetően a rádió diósdi adótornyában készítették elő őket sugárzásra, de aztán az orosz bevonuláskor egy alkalmazott kimentette őket, írja a lap.

 


Forrás: https://index.hu/kultur/2018/12/01/filmarchivum_honthy_hanna_vig_ozvegy_felvetel/

Index

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn