Zamatos, vörösboros lilahagymalekvár: így hosszú hónapokig eláll

Húsokhoz, kenyérre is tökéletes az ízes, illatos lilahagymalekvár.

Zamatos, vörösboros lilahagymalekvár: így hosszú hónapokig eláll
 

Az édes és a savanyú ízek jól harmonizálnak a lilahagymalekvárban. Sokat dob a szárazabb húsokon. A lilahagyma rendkívül egészséges, antioxidánsokban és tápanyagokban gazdag, baktérium- és vírusölő hatással is bír. Ilyenkor különösen jó feltuningolni vele az immunrendszeredet. Ha a lekvárt dunsztba rakod, sokáig eláll tartósítószer nélkül is. 

Hozzávalók:

  • 1 dkg lilahagyma
  • 6 dl vörösbor
  • 6 db szegfűszeg
  • 4 evőkanál nádcukor
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 2 evőkanál méz
  • 1.5 teáskanál só
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 0.5 dl olívaolaj
  • bors
Recept idők
  • előkészítési idő: 15 perc
  • elkészítési idő: 1 óra
 

Elkészítés:

Vágd félbe a lilahagymát, szeleteld fel vékony csíkokra, a fokhagymát pedig aprítsd fel. Egy serpenyőben olvaszd fel a mézet, add hozzá a cukrot, és állandóan kevergetve karamellizáld meg. Öntsd hozzá az olívaolajat, és dobd hozzá a kétféle hagymát. 

Nagyjából háromnegyed óra alatt kellőképpen összeesik a lilahagyma, ezután ízesítsd: szórd hozzá a sót, a borsot, a szegfűszeget és a kakukkfüvet. Így főzd még negyed órán át, majd keverd hozzá a bort és a balzsamecetet is. Ezután már nem kell visszatenned a fedőt, de hagyd még negyed órán át rotyogni, hogy elérje a krémes állagot.
 

A kisebb befőttesüvegeket alaposan mosd el, rakd a mikróba, és járasd a legmagasabb fokozaton egy-két percig. Forrósítsd fel, majd kanalazd bele a lekvárt. A tetejére önts kevés olívaolajat, és zárd le légmentesen. Állítsd fejre öt percre, és rakd száraz dunsztba, azaz plédek, párnák közé. Hagyd szép lassan kihűlni. 



Forrás: https://femina.hu/recept/vorosboros-lilahagymalekvar/

femina.hu

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn