Házi lekváros nudli, ahogy a mama készítette: nem olyan nehéz, mint elsőre gondolnád

A házi nudli aranybarna morzsával, lekvárral a tetején össze sem hasonlítható a bolti és a menzai változatokkal.

lekvaros-nudli-recept

A krumplis tésztából készülő gombócok és a nudlik mind a gyermekkorunkat idézik. Hozd vissza a régi ízeket! Bár a legkényelmesebb a mirelit tésztát kifőzni, érdemes időnként a nudlikészítéssel otthon is próbálkozni, hisz nem olyan nagy ördöngösség. A sós változatokat akár köretként is kínálhatod, míg az édesekből remek desszert lehet, de főzelék, vagy könnyű leves után második fogásként is az asztalra kerülhet.

Lekváros nudli

Hozzávalók:

  • 50 dkg krumpli
  • 25 dkg liszt
  • 3 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 0.5 dl olaj
  • lekvár
  • porcukor
Recept idők
  • Előkészítési idő: 50 perc
  • Elkészítési idő: 20 perc
 

Elkészítés:

A krumplit alaposan mosd meg, tedd fel főni valamivel több vízben, mint amennyi ellepi. Dobj hozzá sót, és főzd puhára körülbelül 30 perc alatt. Pucold meg, és törd össze krumplinyomóval. Amikor kihűl, rakd hozzá a vajat, a tojást, a sót, a lisztet, és jól dolgozd össze. Közepesen kemény tésztát kell kapnod. Formázz belőle három gombócot, mindegyikből sodorj hengert, és vágd fel ötcentis rudakra. 
 

A zsemlemorzsát kevés olajon, és kis lángon kevergesd addig, amíg aranybarna nem lesz. Egy picivel azelőtt húzd le a tűzről, hogy kész lenne, a serpenyő még meleg, így tovább fog pirulni. 
Egy nagy fazékban forralj vizet, dobj hozzá sót, és főzd ki benne részletekben a nudlikat. Amikor feljönnek a víz tetejére, szűrd le, csepegtesd le, és forgasd meg a zsemlemorzsában. Tálaláskor halmozz a tésztára lekvárt, és szórd meg porcukorral. 
Az olaszok nudlija a gnocchi, ami vajon pirítva, fokhagymával és parmezánnal is kitűnő.



Forrás: https://femina.hu/recept/lekvaros-nudli-recept/

femina.hu

A Petrényi Család Honlapja
- Mert van élet a reklám után -