Ezért érdemes minden fogásba keverni egy kis mákot

Mákos-meggyes kalács / Fotó: Szöllősi-Kiss Orsi

A kis szemek az ókorban a termékenység és az újjászületés jelképei voltak, később orvosságként, fájdalomcsillapítóként, kábítószerként és afrodiziákumként használták. A mák amellett, vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, még fehérjeforrásként is jelentős, így kis mennyiségben megéri gyakran fogyasztani.

Sajtleves mákos csillagokkal / Fotó: Tamási Gábor

Sajtleves mákos csillagokkal / Fotó: Tamási Gábor

Sajtleves húsgolyókkal és mákos csillagokkal

Hozzávalók 4 személyre

A leveshez

2 szál zöldhagyma

2 gerezd fokhagyma

20 dkg darált sertéshús

1 ek. olaj

2 ek. liszt

8 dl zöldségleves (2 kockából)

1 dl száraz fehérbor

20 dkg kemény sajt

10 dkg krémsajt

1 dl tejszín

A csillagokhoz

1 csomag készen kapható pizzatészta (kb. 40 dkg)

1 tojás + 1 tojássárga

5 dkg mák

Elkészítés

1. A sütőt 180 °C-ra melegítjük elő, majd a pizzatésztát kiterítjük és tetszés szerinti kiszúróval kis formákat nyomunk ki belőle. A tojássárgáját felverjük kevés vízzel, majd megkenjük vele a tésztát. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetejük, megszórjuk a mákkal és az előmelegített sütőben 5-6 perc alatt megsütjük.

2. A zöldhagymát megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk. A darált húst ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a tojást és diónyi gombócokat formázunk belőle.

3. Az olajat mélyebb edényben felforrósítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát és a zöldhagyma fehér részét, rövid ideig pirítjuk. Megszórjuk a liszttel, felöntjük a levessel és a borral, és a hús puhulásáig főzzük.

4. A sajtot lereszeljük, és a krémsajttal és a tejszínnel együtt a leveshez adjuk, gyöngyözve forraljuk, ha kell, még sózzuk. Tálaláskor tényérokba merjük, megszórjuk a hagyma földjével. A mákos tésztaformákat mellé kínáljuk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 45 perc múlva

Recept: Németh Gergő

Mákos hús / Fotó: Szöllősi-Kiss Orsi

Mákos hús / Fotó: Szöllősi-Kiss Orsi

Mákba forgatott hús

Hozzávalók 4 személyre

A húshoz

1 sertésszűz

3 ek. darált mák

1 ek. olívaolaj

A körethez

1 nagyobb padlizsán

2 alma

1 ek. olívaolaj

2 szál szárzeller

1 zacskó salátamix

Elkészítés

1. A sütőt 180 °C-ra melegítjük elő, egy tepsit pedig sütőpapírral bélelünk. A húst, ha szükséges, lehártyázzuk és megtisztítjuk. A mákot ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és meghempergetjük benne a sertésszűzet. A tepsibe fektetjük, meglocsoljuk az olívaolajjal és az előmelegített sütőben 25 percen keresztül sütjük.

2. A padlizsánt és almát alaposan leöblítjük, majd az alma magházát eltávolítjuk és mindkettőt felkarikázzuk. Kevés olajat forrósítunk és a padlizsán-, valamint az almaszeletek mindkét oldalát pirosra sütjük. Amikor kész, félretesszük.

3. A zellereket megmossuk és felaprítjuk, a salátát pedig leöblítjük és lecsepegtetjük. A sertésszüzet szeletelve, a salátán, a sült zöldségekkel, valamint a zellerrel megszórva tálaljuk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 45 perc múlva

Recept: Dosso Gabi

Mákos-meggyes kalács / Fotó: Szöllősi-Kiss Orsi

Mákos-meggyes kalács / Fotó: Szöllősi-Kiss Orsi

Mákos-meggyes kalács

Hozzávalók kb. 6 szelethez

A tésztához

2 dkg élesztő

3 dl langyos tej

3 ek. cukor

50 dkg liszt

5 dkg vaj

1 tojás + 1 tojássárga

1 citrom reszelt héja

A töltelékhez és díszítéshez

20 dkg meggy

1 kis üveg meggylekvár

7 ek. cukros mák

1 tojás a kevéshez

5 ek. cukros tej

Elkészítés

1. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk és felfuttatjuk a cukorral. A lisztben elkeverünk 1 kk. sót, hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tojást és a tojássárgát, belereszeljük a citrom héját, majd összedolgozzuk már felfutott élesztővel. Meleg helyen egy óra alatt a duplájára kelesztjük.

2. Amikor a tészta megkelt, leveszünk belőle annyit, amiből 3 db kb. 10 cm átmérőjű kerek tésztát tudunk nyújtani. A többi tésztát téglalap alakúra nyújtjuk. A téglalap hosszabbik felét bevagdossuk 2 cm széles és kb. 10-12 cm hosszú csíkokban. A megmaradt részre rákenjük a meggylekvárt, rászórjuk lecsepegtetett meggy felét, és az egészet feltekerjük. Kerek alakúra formázzuk úgy, hogy a bevágott részes oldal kívül legyen.

3. A maradék kis tésztadarabot 3 részre osztjuk, kb. 10 cm átmérőjű kerek formára nyújtjuk, beletesszük a karika közepébe (a széleit picit a karikába tekert tésztához nyomkodjuk). A alsó tésztalapot megkenjük lekvárral, megszórjuk a mákkal és a meggyel, majd ráhelyezzük a következő kerek tésztát, azt is megkenjük-megszórjuk, majd az utolsó tésztát is rárakjuk. Az egészet bekenjük felvert tojással.

4. A sütőt 180 °C-ra melegítjük elő, majd a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és hagyjuk még kb. 30 percet kelni. Közben, majd a koszorút a sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. Amikor megsült, kivesszük, és még forrón megkenjük cukros tejjel. Hűlni hagyjuk, majd szeletelve tálaljuk.

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: kb. 3 óra múlva

Recept: Dosso Gabi



Forrás: https://www.blikk.hu/receptek/hetvegere/ezert-erdemes-minden-fogasba-keverni-egy-kis-makot/7mrbt7n

Blikk

A Petrényi Család Honlapja
- Mert van élet a reklám után -